Selecteer een pagina

Wat is een burn-out?

Een burn-out meemaken heeft veel impact op iemands leven en de naasten ervan. Wat is eigenlijk een burn-out?  Volgens onderzoekers is burn-out een chronisch (vaak werkgerelateerd) stresssyndroom. Hierbij zijn 3 hoofdingrediënten aanwezig: uitputting, depersonalisatie en verminderde persoonlijke bekwaamheid (Halbesleben, 2006; Maslach, 1982, Maslach et al. 2001.) Depersonalisatie wordt uitgelegd als cynisme: de negativiteit en afstandelijkheid naar verschillende aspecten van het werk.

Het verschil tussen burn-out en overspannenheid

We spreken vaak over burn-out en er zijn alarmerende berichten dat wel 1,3 miljoen mensen last van een burn-out zou hebben. Klopt dat wel? Wanneer iemand een paar keer per jaar gevoelens van uitputting ervaart komt hij in de statistieken als iemand met burn-out achtige verschijnselen. Het is beter om in deze situaties een onderscheid te maken tussen burn-out achtige verschijnselen en een echt burn-out. De burn-out achtige verschijnselen kunnen ook omschreven worden als stress gerelateerde klachten of overspannenheidsklachten.

Vermoeidheid na burn-out omkeerbaar of niet?

Door op deze manier naar de metingen te kijken, blijken de aantallen mensen met een echt burn-out een stuk lager te liggen. Bij overspannenheid kan iemand snel herstellen. Iemand met een burn-out moet echt een lange periode stoppen met werken om te kunnen herstellen. Hieraan is langdurige overbelasting aan vooraf gegaan. De uitdaging is om te zoeken naar een nieuwe strategie in het behouden en opbouwen van het energie niveau.

Opbouw van energie

Na herstel van een burn-out kunnen vaak lange tijd erna nog klachten blijven. Mensen merken dat ze eerder vermoeid zijn dan voorheen. Het lijkt alsof ze hun oude energieniveau niet meer terugwinnen. Dat kan frustrerend zijn. Maar door te zoeken naar de mogelijkheden die er wel zijn wordt een nieuwe balans gevonden. Met Nucleus Coaching is verbetering mogelijk na overspannenheid en burn-out.

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

Pin It on Pinterest

Share This