Selecteer een pagina

OPLEIDING EHJO

Emotionele Hulp voor Jonge Ouders

Emotionele Hulp bieden aan ouders de eerste 1000 dagen na de bevalling

N

Hulp bieden wanneer jonge ouders er even helemaal doorheen zitten

N

Begeleiden naar meer rust en ontspanning tijdens de eerste 1000 dagen

N

Coaching wanneer het ouderschap meer van ze vraagt

N

Helpen bij het omgaan met de prikkels die het kindje van ze vraagt

N

Ze helpen meer te genieten van hun ouderrol

Hoe jij ouders het best begeleidt in de eerste 1000 dagen

Jonge ouders willen het beste voor kun kindje. Vooral tijdens de eerste dagen na de geboorte komt er veel op ze af. Ze moeten ineens zoveel keuzes maken die het leven van hun kindje direct beïnvloedt. Zowel op de korte als de lange termijn. Uit recent onderzoek blijkt dat de eerste 1000 dagen daarbij cruciaal zijn. Een periode waarin de eerste problemen vaak ook al aan het licht komen. Nucleus Opleidingen heeft daarvoor een coachmethode ontwikkeld speciaal om jonge ouders te begeleiden, de Eerste Hulp voor Jonge Ouders methode (EHJO-methode).

Meer rust en ontspanning tijdens de eerste 1000 dagen

Tijdens de EHJO coaching sessies ervaren de ouders meer rust en ontspanning. Hierdoor wordt het voor de ouders gemakkelijker om met vertrouwen uit te kijken naar de toekomst van henzelf als ouders van hun kind. Ze leren meer te genieten van het leven zoals zich dat in het hier en nu aan hen aandient. Piekeren en het vasthouden van negatieve gedachten behoort tot de verleden tijd en de ouders krijgen meer grip op hun eigen emoties.

Wanneer het ouderschap meer van je vraagt

Eerste Hulp voor Jonge Ouders – EHJO – is in het bijzonder geschikt voor ouders die ook de gebruik hebben gemaakt van Emotionele Hulp bij Bevalling – EHBB. Juist zij ervaren de coaching sessies als een fijne steun in de rug. Niet in de laatste plaats omdat zij vaak zelf nog kwetsbaar zijn en de bevalling en het jonge ouderschap veel bij hen los heeft gemaakt. Maar ook jonge ouders die pas na de bevalling hebben gemerkt dat het ouderschap meer van hen vraagt dan voorzien hebben veel baat bij deze methode.

Wat jij kunt doen wanneer ze er doorheen zitten

Nucleus Opleidingen biedt EHJO als opleiding aan. Dat betekent dat we meerdere keren bij elkaar komen om met de problemen aan de slag te gaan vanuit de Nucleus Coach Methode. Tijdens deze opleiding leer je jonge ouders:

 1. De achterliggende problemen aanpakken
 2. Hoe te handelen wanneer hun kind klachten heeft
 3. Wat ze kunnen doen wanneer ze er helemaal doorheen zitten
 4. Omgaan met de prikkels die hun kindje met zich mee brengt
 5. Ervoor te zorgen dat ze niet uitput raken onder de omstandigheden
 6. De veranderingen in hun leven in hun voordeel te laten werken
 7. Ze helpen om meer in het hier en nu genieten van het ouderschap
  R

  Een geaccrediteerde opleiding volgen?

  Een groot deel van de opleidingen van Nucleus Opleidingen is geaccrediteerd door KNOV, KCKZ, KTNO en de GRO opleidingen. Afhankelijk van de opleiding die je doet krijg je Nucleustudiepunten die bijdragen tot een certificaat van vakbekwaamheid.

  Studiepunten verdienen

  Als lid van de KNOV, KCKZ, KTNO en GRO opleidingen, verkrijg je studiepunten door het volgen van opleidingen en trainingen. Deze studiepunten bij elkaar opgeteld leiden tot certificering volgens de betreffende normering. Een deel van de opleidingen van Nucleus Opleidingen is ook geaccrediteerd en draagt dus bij aan het behalen van het certificaat. Een mooie reden dus om deze opleidingen te doen.

  Het verschil tussen Nucleus Coaching/EHJO en EMDR

  Hoe EMDR precies werkt is nog onduidelijk. Mogelijk doordat het beperkte werkgeheugen zwaar wordt belast zwakt het de herbeleving van de emotionele gebeurtenis wat af. EMDR is een effectief bewezen behandelmethode, maar ondanks alle succesverhalen werkt het niet voor iedereen.

  • Bij EMDR gaat het om het belasten van het werkgeheugen. Bij EHJO ligt de aandacht op het verbinden van de hersenhelften waardoor de (traumatische) emotionele lading verminderd wordt en er een beroep wordt gedaan op het emotionele geheugen
  • Het komt nogal eens voor dat mensen een laag zelfbeeld ontwikkelen na een psychotrauma. Bij EHJO wordt dit aspect automatisch mee behandeld
  • Met EMDR zwak je de emotie af. Met EHJO maak je een nieuwe gevoelsherinnering aan waardoor het effect meestal duurzaam en volledig is. Het lijkt aannemelijk dat er nieuwe neurale netwerken aangemaakt worden.
  Coaching bloem 1 - 1920 x 1110 Nucleus Opleidingen - Helma Koorevaar

  Overprikkeld door huilen

  Als jonge ouders is het omgaan met het huilen van hun baby soms een uitdaging. Soms heeft de baby pijn en voelen ze zich wanhopig dat ze hier niets aan kunnen doen. Die pijn kan ook een emotionele pijn zijn. Tijdens de EHJO opleiding leer je ouders vanuit vertrouwen op hun baby te reageren. Hierdoor brengen ouders meer ontspanning in hun gezin.

  Ik was na de geboorte van mijn jongste zoon heel gespannen. Mijn buren reageerden met onbegrip op het huilen van hem. Het stond het genieten van mijn gezin in de weg.

  Door deze begeleiding heb ik geleerd mijn grenzen aan te geven naar de buren. En ik leerde om me af te schermen zodat ik beter kon genieten van de momenten samen met mijn zoon. Ik sta steviger in mijn schoenen.

  Saskia, jonge moeder van 3 zoons

  Nucleus Coaching brengt harmonie

  Soms kan het allemaal teveel zijn. Ouders doen hun best om zo goed mogelijk te zorgen. Ook kunnen er omstandigheden zijn die de start met hun baby niet ideaal maken. Het kan fijn zijn om tijdelijk wat extra steun te ervaren. In de opleiding leer je extra tools om ze te helpen het ouderschap vanuit meer ontspanning te ervaren. Zodat er weer ruimte komt voor genieten van hun baby.

  Ik was ten einde raad. Het huilen van mijn dochter ging maar door. Tijdens de begeleiding kwam ik erachter dat mijn dochter nog last van de nasleep van de bevalling. Ik had een zware bevalling gehad en ze was met de vacuümpomp geboren.

  Mijn man kon niet bij de bevalling zijn dus ik voelde me ook heel alleen. Nu ik dit verwerkt heb met twee Nucleus Coach sessies merk ik dat mijn dochter rustiger is. Ze huilt veel minder.

  Babette, jonge moeder

  Opbouw van de EHJO Opleiding

   6 Maanden begeleiding

   Tijdens de EHJO opleiding mag je rekenen op 6 maanden begeleiding van Helma Koorevaar. Zij is één van de ontwikkelaars van de Nucleus Coach Methode en heeft ruim ervaring als coach en trainer. Ze leert jou coachvaardigen of jouw coachvaardigheden verdiepen.

   Opbouw van EHJO

   De EHJO opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

   • 6 Maanden begeleiding
   • 6 Trainingsdagen
   • 1 Persoonlijke coachsessie
   • Twee wekelijkse Vraag & Antwoord sessies
   • Toegang tot Nucleus Community

    

   Trainingsdag 1: Het intakegesprek vormgeven en trauma herkennen

   De eerste dag van de opleiding EHJO bevat de volgende thema’s:

   Dag 1: Het intakegesprek vormgeven en trauma herkennen

   • Structuur intakegesprek voor het herkennen van diverse soorten trauma’s bij jonge ouders
   • Uitleg van de toegevoegde waarde van het intakeformulier
   Trainingsdag 2: Doelstelling en geluk

   De tweede dag van de opleiding EHJO bevat de volgende thema’s:

   Dag 2: Doelstelling en geluk

   • Begeleiden van jonge ouders in het formulieren van doelstellingen
   • Meetbaarheid coachtraject en geluk
   Trainingsdag 3: Gesprekstechnieken in de sessie

   De derde dag van de opleiding EHJO bevat de volgende thema’s:

   Dag 3: Gesprekstechnieken in de sessie

   • Herkennen van typen trauma bij jonge ouders
   • Gesprekstechnieken in sessies
   Trainingsdag 4: Uitleg van het Nucleus Model

   De vierde dag van de opleiding EHJO bevat de volgende thema’s:

   Dag 4: Uitleg van het Nucleus Model

   • Het Nucleus Model
   • Theoretische achtergrond
   Trainingsdag 5: Tafelsessies en hun effecten

   De vijfde dag van de opleiding EHJO bevat de volgende thema’s:

   Dag 5: Tafelsessies en hun effecten

   • Rol en belang van tafelsessies
   • Waarde van de eigen regie van jonge ouders en aandacht voor triggers
   Trainingsdag 6: Kwaliteiten als coach

   De zesde dag van de opleiding EHJO bevat de volgende thema’s:

   Dag 6: Kwaliteiten als coach

   • Coach als instrument
   • Eigenschappen ondernemer
   Vraag en antwoord sessies

    

   Elke twee weken houdt Helma Koorevaar een online Vraag & Antwoord sessie voor deelnemers aan de EHJO opleiding waarin zij in de gelegenheid hebben om vragen te stellen en hierover met haar en de andere aanwezigen ingesprek te gaan.

   Toegang Nucleus Community

   Nucleus Opleidingen kent een besloten Community waarin studenten en afgestudeerden elkaar vinden voor het uitwisselen van informatie en ervaringen in een eigen omgeving.

   Praktische informatie

   Coaching EHBB kamer 1 - 1920 x 1110 Nucleus Opleidingen - Helma Koorevaar

   Voor wie

   Deze opleiding is zeer geschikt voor jou als:

   • EHBB coach en je verdiepinging zoekt
   • je jonge ouders wil helpen die niet goed in hun vel zitten
   • je andere trauma’s wil helpen verlichten
   EHBB les 1920 x 1110 Nucleus Opleidingen - Helma Koorevaar

   Waar

   De opleiding wordt gegeven aan de Korensingel 7 in ‘s-Heerenberg of op een andere locatie afhankelijk van de groep. In beide gevallen betreft het een gemoedelijke huiselijke setting waar iedereen zich welkom mag voelen.

   Coaching bloem 11 1920 x 1110 Nucleus Opleidingen - Helma Koorevaar

   Investering

   Om deel te nemen aan de opleiding wordt een vergoeding van 3299 euro gevraagd. Dat is inclusief studiemateriaal en een heerlijke lunch. Ondernemers kunnen deze studiekosten vaak aftrekken.

   Acute traumahulp na de bevalling

   Zes weken geleden ben ik bevallen van een gezonde zoon. Dat ik hier mentaal gezien hulp bij nodig had, zag ik op voorhand niet aankomen. Ongeveer 15 jaar geleden heb ik een traumatische ervaring meegemaakt, die ik tot 6 weken geleden nog nooit uitgebreid gedeeld had. Ik vond het niet nodig, en ervoer er geen hinder van in mijn dagelijks leven. Dat dacht ik tenminste. Het is was zo lang geleden, en niet iets wat ik dacht te kunnen “behandelen”.

   Mijn verloskundige had geadviseerd hier met mijn bevalling in aantocht wel wat mee te doen. Via haar kwam ik terecht bij Helma van Nucleus Coaching. Helma had, na mijn mailtje, al snel plek voor een intake. Na het weken uit te hebben gesteld vond de intake ergens rond mijn 34ste zwangerschapsweek plaats. Het voelde meteen goed. Echter, kwam het voor mijn gevoel te dichtbij. Na de intake heb ik Helma gemaild dat ik (voor nu) geen vervolgafspraak wilde.

   Ik vond het te kortdag en ging ervan uit dat het wel goed zou komen. Helma had begrip, en gaf in een uitgebreide mail aan dat, mocht ik toch een sessie willen plannen, dat altijd nog kon. Weken gingen voorbij en mijn zoon werd geboren. De bevalling was mentaal zwaar geweest, en het trauma kwam meermaals terug. Ik stond continue aan en kon al vier nachten niet goed slapen van de spanning in mezelf. Gelukkig zag mijn verloskundige dit en tipte mij om snel een sessie met Helma af te spreken.

   Diezelfde avond (!) maakte Helma plek voor mij, omdat zij zag dat het dringend was. Dit vind ik ontzettend bijzonder en waardeer ik ten zeerste. Ik ging wat sceptisch, maar open, de sessie in. Normaliter ben ik iemand die alles zelf wel wil oplossen en initieel niet denkt dat zo’n sessie werkt. Echter, wist Helma bij mij (en mijn partner) de juiste dingen te zeggen/vragen en zo het trauma met mij te behandelen. De nacht erna herbeleefde ik mijn trauma weer, maar dan met een andere beleving.

   Ik werd niet wakker in het zweet, en had niet het idee dat ik een nachtmerrie had. Ik was, en ben nog steeds, oprecht verbaasd van de werking van deze sessie. Ik ben Helma ontzettend dankbaar voor wat ze voor mij heeft gedaan, hoe ze niet oordeelde en adequaat gehandeld heeft. Vandaag de dag kan ik praten over mijn trauma en zit hier een andere associatie aan gekoppeld.

   Cindy Roos, jonge moeder

   De belangrijkste redenen op een rij

   Er valt nog veel meer te vertellen over deze opleiding. Dat doen we het liefst één op één in een persoonlijk kennismakingsgesprek maar we zetten nu nog even de belangrijkste redenen om deze opleiding te doen op een rij. EHJO geeft jou een krachtige tool bij:

   N

   Het opbouwen van zelfvertrouwen bij een jonge ouder

   N

   Ouders die niet weten wat te doen wanneer hun kind klachten heeft

   N

   Vaders en moeders die er helemaal doorheen zitten

   N

   Het brengen van rust en ontspanning brengen in de familie

   Is deze opleiding misschien iets voor jou?

   Denk je dat de opleiding iets voor jou is of heb je nog vragen en wil je meer weten? Laat dan hier jouw gegevens achter. Wij nemen dan spoedig contact met je op. De uiteindelijke aanmelding voor de opleiding vindt pas plaats nadat er een wederzijdse kennismaking is geweest.


   Direct inplannen

   Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

   Klachten waarmee Nucleus Coaching werkt

   Verstoorde balans

   Een verstoorde werk privé balans heeft bijna altijd een grote negatieve invloed op het functioneren. Met Nucleus Coaching brengen we dit weer in balans.

   Lichamelijke symptomen

   Soms ervaren mensen klachten die na medisch onderzoek niet te verklaren zijn. Dit wordt ook wel (S)OLK of ALK genoemd. Hoe kom je hier vanaf?

   Stress gerelateerde klachten

   Het is niet altijd meteen duidelijk dat bepaalde klachten het gevolg zijn van stress. Onderzoek naar de bron van klachten geeft mogelijkheid tot verandering.

   Slaapproblemen

   Ondanks alle tips voor een goede nachtrust zijn ze niet altijd even succesvol. Nucleus Coaching spoort de oorzaak van slaapproblemen op zodat ze verminderen of verdwijnen.

   Burn-Out

   Het is lastig om eigen patronen die ten grond liggen aan een burn-out zelf te doorbreken. Nucleus Coaching spoort de blinde vlekken op waardoor jouw herstel begint.

   Vermoeidheid

   Vermoeidheid kent vele oorzaken. Nucleus Coaching helpt de niet-medische bronnen van deze vermoeidheid opsporen zodat je energie toeneemt.

   Onzekerheid

   Onzekerheid kent diverse oorzaken en roept vaak veel vragen op. Doe ik het wel goed? Vinden ze mij aardig? Nucleus Coaching lost het probleem in de kern op.

   Depressie

   Er is sprake van een depressie als iemand minstens 2 weken een sombere stemming ervaart. Het aanpakken van de oorzaak met Nucleus Coaching verlicht snel.

   Angsten

   Angsten kunnen het leven op een onaangename manier geheel op zijn kop zetten. Door met Nucleus Coaching naar de kern te gaan speelt angst niet langer een rol.

   Relatieproblemen

   Een relatie verloopt niet altijd soepel en dit kan zijn weerslag hebben op het werk of andere contacten. De bron van relatieproblemen ophelderen geeft veel lucht in een relatie.

   Onvruchtbaarheid

   Niet altijd is onvruchtbaarheid het gevolg van lichamelijke afwijkingen. Nucleus Coaching onderzoekt de andere oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.

   PTSS

   Sommige ervaringen zijn zo overweldigend en traumatisch dat de gevolgen ervan langdurig doorwerken. Nucleus Coaching helpt om een PTSS te verminderen.

   Gewichtsproblemen

   Emotie eten danwel emo-eten heeft vaak overgewicht tot gevolg. Nucleus Coaching helpt de achterliggende patronen duurzaam te doorbreken.

   Trauma's waarmee Nucleus Coaching werkt

   Geweld

   Het welbevinden van iemand met nare ervaringen kan langdurig klachten geven. Klachten die met Nucleus Coaching snel duurzaam worden verminderd.

   Misbruik

   De gevolgen van misbruik werken langdurig door. Misbruik is één van de meest schadelijke ervaringen. Met Nucleus Coaching herstel je op een diep niveau.

   Verlies

   Het verlies van dierbaren, werk of andere zaken geeft langdurig een gevoel van gemis, verdriet of wanhoop. Nucleus Coaching geeft het leven weer zin en richting.

   Echtscheiding

   Scheiden is een proces. De levenswijze aanpassen kost energie. Nucleus Coaching is heel geschikt om gemakkelijker je partner en ervaringen los te laten.

   Aanmelden nieuwsbrief

   Laten we contact houden!

   De Nucleus Methode is een methode in ontwikkeling. Er komen geregeld nieuwe inzichten bij waar jij als (aanstaand) coach je voordeel mee kunt doen. Wij delen deze inzichten graag. Ook houden we jou graag op de hoogte over de Nucleus Opleidingen die binnenkort weer starten en delen de ervaringen van medestudenten zowel tijdens als na de opleiding.

   Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen


   Pin It on Pinterest

   Share This