Selecteer een pagina

Gewichts problemen

N

Onbalans in gewicht

N

Als niets doen het erger maakt

N

Wat als afvallen maar niet wil lukken

N

Hoe we met Nucleus Coaching overgewicht helpen verminderen

Overgewicht of ondergewicht, als niets veranderen het erger maakt

“De kunst is om de oorzaak van gewichtsproblemen op te sporen”

Gewicht in balans houden kan een hele klus zijn. In de vaart van de dag letten we niet altijd goed op wat we eten. Rond oud en nieuw is er vaak een impuls om ons gewicht serieus te nemen. We merken dat de kilo’s ons in de weg zitten en hebben het goede voornemen om af te vallen. Het zoveelste dieet wordt uit de kast getrokken. En alle goede bedoelingen ten spijt komt de klad erin na een tijdje. Mensen vallen terug in oude gewoontes en er is geen blijvend resultaat. Sommigen geven het op en denken dat het geen zin meer heeft om hier tijd en aandacht aan te besteden. Met als gevolg dat er ook allerlei andere klachten kunnen optreden. Het kan zijn dat iemand vanuit een genetische afwijking of door ziekte niet kan afvallen. Naast deze uitzonderingen kunnen er andere oorzaken zijn waardoor afvallen niet goed lukt. Gewichtsproblemen en eetproblemen kunnen een uitingsvorm zijn van een andere belemmering. Dan helpt het om naar de bron van het overgewicht te gaan. Dit is de essentie van Nucleus Coaching. Nucleus betekent namelijk ‘kern’.

Hoe ziet een behandeling met Nucleus eruit?

Vaak vinden mensen het moeilijk om te begrijpen dat er een uitwisseling is tussen onze geest en lichaam. Vroeger was er vooral aandacht voor ofwel de geest (psyche) dan wel het lichaam en werden beiden apart behandeld. Het strikte onderscheid tussen lichaam en geest is nog steeds wijdverbreid, maar inmiddels komt er langzaam meer bereidheid om naar het samenspel van lichaam en geest te kijken. Vaak liggen aan eetproblemen of gewichtsproblemen ingrijpende ervaringen ten grondslag. Er wordt wel eens negatief gezegd: het zit tussen je oren. Zelden is een onaardige opmerking zo waar. Nare ervaringen die tussen de oren (in de hersenen) opgeslagen zijn, kunnen we vaak met Nucleus Coaching aanpakken.

Hoe de Nucleus Methode helpt om gewichtsproblemen te verminderen

De Nucleus Methode komt snel tot de kern en zet mensen in hun kracht.  De bron van de onbalans in gewicht vindt men vaak niet alleen in de omstandigheden. Het is belangrijk om de echte bron van gewichtsproblemen te vinden. Hiervoor is Nucleus Coaching heel geschikt. Het is een zachte methode die belemmerende patronen opspoort en vermindert.

Praktijkvoorbeeld: Babette, deelnemer aan de Opleiding Nucleus Coach Introspectie: Babette wilde graag haar overgewicht aanpakken. Elk jaar nam haar gewicht een kilo toe. En ondanks dat ze heel goed op gezonde voeding lette lukt het haar niet om af te vallen. Zelfs 2 keer per week sporten zette geen zoden aan de dijk. Ze dacht dat het misschien met de overgang te maken had. Tijdens de opleiding Nucleus Coach Introspectie ontdekte ze dat ze zich vaak niet serieus genomen voelde. Ze voelde zich vaak afgewezen door haar werkgever en haar schoonmoeder. Haar schoonmoeder zag haar niet staan. Ze besteedde veel meer aandacht aan haar andere schoondochter. Tijdens de opleiding merkte ze dat ze 4 kilo afgevallen was. Het leek alsof het overgewicht een beschermlaagje was geweest om zich staande te houden in haar werk en schoonfamilie. Ze voelde zich krachtiger en zelfverzekerder. Het was alsof ze zich niet meer zo hoefde aan te passen en zich geforceerd sterk hoefde te houden naar haar omgeving.

Kat Coaching 640 x 480 - Nucleus Opleidingen - Helma Koorevaar

Een eetprobleem toegeven is lastig

Het is voor veel mensen lastig om toe te geven dat ze een eetstoornis of eetprobleem hebben. Mensen zijn heel goed in het verbergen van hun eetgedrag of dat ze emotie eter zijn. Ze verzinnen een uitvluchten om niet in bijzijn van andere mensen te eten. Hierdoor valt hun verstoorde eetgedrag niet op. Daardoor is het soms lastig om een eetprobleem te herkennen. 

Eetprobleem herkennen

Signalen die kunnen wijzen op een eetprobleem of eetstoornis:

 • Iemand wil steeds vaker alleen zijn
 • Iemand gaat anders of op andere momenten eten
 • Iemand gaat voedsel afwegen
 • Iemand wil steeds beter presteren in sport
 • Iemand let steeds meer op zijn of haar gewicht
 • Iemand is een emotie eter

Wat is het verschil tussen gewichtsproblemen, eetstoornis en eetproblemen?

Soms worden termen door elkaar gebruikt. Een eetprobleem is iets anders dan een eetstoornis. En gewichtsproblemen zijn vaak de gevolgen van een eetprobleem of eetstoornis.

 1. Wat is een eetstoornis? Een eetstoornis kan variëren van heel weinig eten om zo min mogelijk calorieën te nemen. Het kan ook betekenen dat mensen eetbuien hebben die tot overgewicht leiden. Het kan ook betekenen dat mensen maaltijden overslaan. Of ze willen altijd alleen eten of willen alleen maar bepaalde voedingsmiddelen eten. Een belangrijk kenmerk van een eetstoornis is het in korte tijd aankomen of afvallen.                                                                          Een eetstoornis is een ernstige psychische aandoening. Het heeft enorm effect op het dagelijks leven, bijvoorbeeld in hun familie of werk. Mensen met een eetstoornis richt vooral hun aandacht op hun gewicht en wat ze eten. Soorten eetstoornissen zijn bijvoorbeeld anorexia nervosa, boulimia nervosa, de eetbuistoornis binge eating disorder ( BED) en orthorexia. Soorten eetstoornissen:
   • Anorexia nervosa
   • Boulimia nervosa
   • Orthorexia
   • Pica eetstoornis
   • Binge eating disorder (BED)
   • Eetstoornis niet anderszins omschreven (ESNAO, soms ook afgekort tot NAO)
 2. Eetprobleem: Wanneer iemand steeds bezig is met eten of juist niet eten noemen we dat een eetprobleem. Het is nog niet zo erg als bij een eetstoornis. Maar ook een eetprobleem kan hinder geven in het dagelijks leven. Een eetprobleem gaat meestal niet vanzelf over en kan leiden tot een eetstoornis wanneer iemand hier niets aan doet.

3. Gewichtsproblemen: Wanneer iemand een ongezond gewicht noemen we dat een gewichtsprobleem. Zowel ondergewicht als overgewicht of schommelingen in gewicht vallen hieronder. Een gewichtsprobleem kan verschillende oorzaken hebben:

  • Eenzijdige voeding: Dit betekent verschillende dingen. Sommige mensen eten iedere dag hetzelfde omdat ze niets anders lusten. De pizza Margarita afwisselen met een pizza Hawai is wel afwisselend maar niet gevarieerd. Spinazie is gezond, maar iedere dag spinazie is eenzijdig.
  • Ongezonde voeding: Dit betekent voeding die te weinig vezels, mineralen en vitamines bevat. Anders bevat ongezonde voeding teveel suiker, zout en ongezonde vetten.
  • Eetprobleem: Dit betekent dat iemand steeds bezig is met eten of juist niet eten.
  • Eetstoornis: Dit betekent dat iemand heel veel eet in de vorm van bijvoorbeeld eetbuien of juist te weinig eet.

Oorzaken van een eetstoornis

We noemen hier 5 oorzaken:

 1. Puberteit: Voor veel kinderen is de puberteit is een periode van grote veranderingen op allerlei vlakken. Pubers voelen zich soms heel onzeker over hun veranderende lichaam. .
 2. Voorbeeld van iemand nadoen: Bekende persoonlijkheden kunnen een voorbeeldfunctie zijn voor anderen zoals hun gewicht. Zo zijn modellen vaak dun of zelfs mager. Mensen met een gezond gewicht kunnen dan doorschieten in afvallen.
 3. Trauma’s: Nare ervaringen in het leven of trauma’s kunnen verstoringen geven op allerlei vlakken, dus ook in het eetpatroon. Door pesten op school of het werk, echtscheiding, of het verlies van iemand zoeken mensen naar manieren om zich goed te voelen. Door te eten of juist niet proberen mensen hun nare gevoelens te verdringen.
 4. Lage zelfwaardering: Door ervaringen in het leven ontwikkelen mensen soms een laag zelfbeeld. Ook trauma’s kunnen veel impact hebben op het zelfvertrouwen van mensen. Dit heeft ook invloed op de leefstijl die iemand ontwikkeld.
 5. Erfelijke aanleg voor overgewicht: Door erfelijk overgewicht kan iemand gaan lijnen en daardoor een averechts effect creëren. Doordat iemand probeert te voldoen aan een standaard door drastisch te lijnen kan een eetprobleem ontstaan,

Hoe we met Nucleus ontdekken dat afvallen soms een positieve bijwerking is

Pas bij het loslaten van spanningen wordt helder hoeveel spanning we eigenlijk al die tijd met ons meedragen. Mensen voelen vaak niet bewust dat ze spanning hebben. Zodra ze terugkijken ontstaat de realisatie dat ze heel veel spanning hadden, maar zich hier niet bewust van waren. Het loslaten van die spanning kan ook andere effecten in het lichaam geven, zoals afvallen. Blijkbaar is er een verbinding tussen overgewicht en stress. Na het loslaten van de stress reageert het lichaam mee. Dat kan ook leiden tot kilo’s afvallen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spanning in het lichaam loslaten en afvallen als bonus

Praktijk voorbeeld: Leo ervoer diverse problemen in zijn leven. Pas na een paar sessies realiseerde hij zich dat hij eigenlijk bijna altijd onverklaarbare spanning in zijn lichaam had. Hij is zich daarvan nooit zo bewust geweest. Hij merkte dat zijn rugklachten verdwenen. Dat was eigenlijk niet zijn doel van de coachsessies, maar een bijzonder welkom bijeffect. Voorheen ging hij jaarlijks een aantal keer naar de fysiotherapeut om zijn rug los te laten masseren. Nu zijn die bezoeken aan de fysiotherapeut zeldzaam geworden. Ook de fysiotherapeut is nu enthousiast geworden over het effect van de Nucleus Coaching bij Leo. In zijn jeugd voelde Leo zich acherafgezien niet gesteund door zijn dominante vader. Dit uitte zich in zijn rugklachten. Leo is tijdens de coaching ook spontaan 5 kilo afgevallen. Het aanpakken van zijn overgewicht was niet echt aan de orde geweest in onze gesprekken. Zijn gewichtsproblemen waren niet de reden voor zijn deelname aan de Nucleus Coach Introspectie opleiding. Maar hij is letterlijk en figuurlijk zijn overbodige ballast kwijtgeraakt. Anders gezegd: het blijkt dat een aanpassing in de geest (psyche) ook leidt tot een reactie in het lichaam: verdwenen rugklachten en minder overgewicht.

 

Nucleus Coaching ook iets voor jou?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je meer weten over de diverse opleidingen over Nucleus Coaching? Kijk dan eens bij Nucleus Coaching 1 of Nucleus Coaching 2 of laat hier jouw gegevens achter en we informeren je graag. Een vraag stellen kan natuurlijk ook:


Maak nu een afspraak

Wij begrijpen dat het best een ingrijpende beslissing kan zijn om je aan te melden voor één van onze Nucleus Opleidingen. Daarom nodigen we je van harte uit om geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken met onze studiebegeleider.


Kennismakingsgesprek inplannen

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

Klachten waarmee Nucleus Coaching werkt

Verstoorde balans

Een verstoorde werk privé balans heeft bijna altijd een grote negatieve invloed op het functioneren. Met Nucleus Coaching brengen we dit weer in Balans.

Lichamelijke symptomen

Soms ervaren mensen klachten die na medisch onderzoek niet te verklaren vallen. Dit wordt ook wel (S)OLK genoemd. Hoe kom je hier vanaf?

Stress gerelateerde klachten

Het is niet altijd meteen duidelijk dat bepaalde klachten het gevolg zijn van stress. Onderzoek naar de bron van klachten geeft daarna mogelijkheid tot verandering

Slaapproblemen

Ondanks alle tips voor een goede nachtrust zijn ze niet altijd even succesvol. Nucleus Coaching spoort de oorzaak van slaapproblemen op zodat ze verminderen of verdwijnen.

Burn-Out

Het is lastig om eigen patronen die ten grond liggen aan een burn-out zelf te doorbreken. Nucleus Coach spoort de blinde vlekken op waardoor je aan herstel kunt beginnen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kent vele oorzaken. Nucleus Coaching helpt de niet-medische bronnen van deze vermoeidheid opsporen zodat er energie toename ontstaat.

Onzekerheid

Onzekerheid kent diverse oorzaken en roept vaak veel vragen op. Doe ik het wel goed? Vindt ze mij aardig? Nucleus Coaching lost het probleem in de kern op.

Depressie

Er is sprake van een depressie als iemand minstens 2 weken een sombere stemming ervaart. Het aanpakken van de oorzaak met Nucleus Coaching verlicht snel.

Angsten

Angsten kunnen het leven op een onaangename manier geheel op zijn kop zetten. Door met Nucleus Coaching naar de kern te gaan speelt angst niet langer een rol in het leven.

Relatieproblemen

Een relatie verloopt niet altijd soepel en dit kan zijn weerslag hebben op het werk of andere contacten. De bron van relatieproblemen ophelderen geeft veel lucht in een relatie.

Onvruchtbaarheid

Niet altijd is onvruchtbaarheid het gevolg van lichamelijke afwijkingen. Nucleus Coaching onderzoekt de andere oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.

PTSS

Sommige ervaringen zijn zo overweldigend en traumatisch dat de gevolgen ervan langdurig doorwerken. Nucleus Coaching helpt om een PTSS te verminderen.

Gewichtsproblemen

Emotioneel overeten bij problemen heeft vaak overgewicht tot gevolg. Nucleus Coaching helpt de achterliggende patronen duurzaam te doorbreken.

 

Trauma’s waarmee Nucleus Coaching werkt

Geweld

Het welbevinden van iemand met nare ervaringen kan langdurig klachten geven. Klachten die met Nucleus Coaching snel duurzaam worden verminderd.

Misbruik

De gevolgen van misbruik werken langdurig door. Misbruik is één van de meest schadelijke ervaringen. Met Nucleus Coaching herstel je op een diep niveau.

Verlies

Het verlies van dierbaren, werk of andere zaken geeft langdurig een gevoel van gemis, verdriet of wanhoop. Nucleus Coaching geeft het leven weer zin en richting.

Echtscheiding

Scheiden is een proces. De levenswijze aanpassen kost energie. Nucleus Coaching is heel geschikt om gemakkelijker je partner en ervaringen los te laten.

Testimonials

“Ik twijfelde voor de Nucleus Coach Introspectie Opleiding veel aan mijzelf, zat veel in mijn hoofd en had lichamelijke spanningsklachten en weinig zelfvertrouwen. Na deze opleiding merk ik dat ik zelfverzekerder ben geworden. Ik sta veel meer in mijn kracht en daar ben ik erg trots op. Zelfs mijn schouderklachten blijven weg!

Joke

“Het voelt oneerlijk dat na zoveel jaren van zelfontwikkeling ineens de paniek weer terug gekomen is. Ik ben nu 62 jaar en zo hard gewerkt met allerlei therapieën en massages om mijn spanningsklachten te verminderen. Mijn hele lichaam is weer verkrampt en vol spanning. Na 3 Nucleus Coach sessies voel ik me fijn, ontspannen. Er is zich duidelijk een andere route in mij aan het openbaren. Een route van plezier, ontspanning, bewustzijn. Ik ben zo blij hiermee.”

Willie

“Ik had zo vaak een drukkend gevoel in mijn hoofd. Nu snap ik waar dat mee te maken had. Maar het fijnste is natuurlijk dat ik van mijn hoofdpijn af ben.”

Thijmen

Maak nu een afspraak

Wij begrijpen dat het best een ingrijpende beslissing kan zijn om je aan te melden voor één van onze Nucleus Opleidingen. Daarom nodigen we je van harte uit om geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken met onze studiebegeleider.

Kennismakingsgesprek inplannen

Pin It on Pinterest

Share This