Onzekerheid
Het verschil tussen onzekerheid en een laag zelfbeeld
Het oplichterssyndroom
Wat zijn de 4 gevolgen van onzekerheid?
Hoe we met Nucleus onzekerheid verminderen
Onzekerheid verminderen geeft vrijheid
“Elk mens is waardevol, maar de innerlijke criticus kan leiden tot een te lage zelfinschatting.”
We zijn allemaal wel eens onzeker over onszelf. Maar wanneer onzekerheid de hoofdrol gaat spelen in je werk of leven kan dat je leven beperken. We kunnen vanuit onzekerheid situatie of mensen gaan vermijden. Waardoor het gevoel van onzekerheid versterkt wordt. En daardoor kunnen zich ook weer andere verschijnselen voordoen zoals eenzaamheid of eetproblemen. Om onzekerheid te verminderen is het belangrijk om de kern op te sporen. Dit is de essentie van Nucleus Coaching. Nucleus betekent namelijk ‘kern’.
Hoe we met Nucleus onzekerheid aanpakken
Veel mensen ervaren in hun leven gebeurtenissen die zich voortdurend blijken voor te doen. Soms zijn dat gebeurtenissen die we als onprettig ervaren. Soms treedt een zelfbeschermingsmechanisme in werking en houden we afstand van onze gevoelens. Kunnen we nog wel op onszelf of de ander vertrouwen? Het nadeel is dat die gevoelens ons op de meest onverwachte momenten kunnen overvallen. Een geur, gezicht, kleur of geluid kunnen die oude nare gebeurtenis oproepen.
Mensen kunnen dan bijvoorbeeld ineens op hun hoede of te voorzichtig zijn. Deze onbewuste reacties hebben invloed op het gedrag, de gedachten en de gevoelens. Mensen worden overvallen door het gevoel van onzekerheid, zonder dat ze begrijpen hoe dat komt. Met Nucleus Coaching zoeken we de bronnen van vaak onbewuste reacties. Hierdoor wordt het gevoel van onzekerheid minder of verdwijnt helemaal.
Onzekerheid verminderen met Nucleus Coaching in de praktijk
Praktijkvoorbeeld: Annemieke, deelneemster aan de Opleiding Nucleus Coach Introspectie, was af en toe onzeker over zichzelf. Zou ze het coachvak wel kunnen leren? Haar leergierigheid won het van de onzekerheid. Want ze vond het belangrijk om mensen met deze coachmethode te kunnen helpen. Omdat je zelf als deelnemer ook je rugzak mag opruimen, was dit onderwerp voor haar belangrijk om zich prettig en stevig als coach te kunnen voelen.
Tijdens de opleiding merkte ze dat de bron van haar onzekerheid met haar ADD te maken had. Als kind vergat ze daardoor vaak dingen en kreeg ze daar opmerkingen over die haar een onzeker gevoel gaven over zichzelf. Ze dacht dat ze daardoor niet zo slim was. Maar het vergeten van dingen bleek een onderdeel van haar ADD. Deze diagnose is pas later gesteld toen ze ouder werd. Ze had zelf het idee dat ze nergens last van had. Tijdens Nucleus Coach Introspectie voelde ze zich geleidelijk aan steeds meer als een vis in het water. Ze werd blijer en merkte dat ze nu bij haar passie was gekomen om als coach te gaan werken. Haar onzekerheid werd steeds minder. Na een paar weken vertelde ze dat ze blijvend geen schouder- en nekklachten meer had. Onbewust had ze blijkbaar haar schouders aangespannen gehouden omdat ze zo haar best aan het doen was om het goed te doen. Nu kon ze meer vanuit vertrouwen verder gaan.
Gevolgen van onzekerheid?
Onzekerheidsgevoelens kunnen ook merkbaar worden in het werk of privéleven. Zelfs in het lichaam kan onzekerheid tot uiting komen. Het kan zijn dat onzekerheid voornamelijk een gevoel is. Maar soms heeft het grotere gevolgen:
- Depressie
- Schuldgevoelens
- Angststoornissen
- Relatieproblemen
- Gevoelens van schaamte
- Gewichtstoename
- Gewichtsafname
- Onrustig gevoelen
- Straatvrees
- Paniekaanvallen
- Sociale angst
- Trillen
- SOLK
- Veranderde stoelgang
- Nerveusiteit
- Eenzaamheid
Wat doen mensen als ze onzeker zijn?
Mensen reageren op verschillende manieren op onzekerheid:
- Bespreken met vertrouwde personen: Bij familie of vrienden kan een uitlaatklep gevonden worden om gevoelens onzekerheid te delen of tips te krijgen om ermee om te gaan.
- Andere hulp: Praktijkondersteuners, psycholoog of (Nucleus) Coach worden geraadpleegd om te helpen bij het verminderen van onzekerheidsgevoelens.
- Contacten vermijden: Door onzekerheidsgevoelens en/of een laag zelfbeeld trekken mensen zich soms terug.
- Genotsmiddelen: Anderen gaan juist beginnen met roken, snoepen, alcohol of genotsmiddelen om zich beter te voelen.
- Vluchten in een eigen wereld: Mensen kunnen door het meedoen aan een game op internet zich als een andere persoonlijkheid voordoen met andere gevoelens en kwaliteiten.
Het verschil tussen onzekerheid en een laag zelfbeeld
Een negatief zelfbeeld betekent dat je vaak negatieve gedachten hebt over jezelf. Dat klopt vaak niet met de praktijk. Anderen kunnen jou heel anders en veel positiever zien. Door een negatief zelfbeeld kun je jezelf enorm onzeker voelen.
Onzekerheid en een negatief zelfbeeld kunnen elkaar versterken. Onzekerheid komt vaak voor uit een negatief zelfbeeld. Er zijn diverse symptomen van onzekerheid. Lees verder bij symptomen over onzekerheid.
Oplichterssyndroom of Impostersyndroom
Mensen die last hebben van het imposter syndroom, leggen de lat genadeloos hoog voor zichzelf en onderschatten hun eigen prestaties. Iedereen kan je nog zoveel complimenten geven, maar deze mensen hebben last van de overheersende gedachte: “Wanneer ik val ik door de mand?” Ze denken dat ze de boel bedriegen, een oplichter zijn. Ze hebben het idee dat ze iets helemaal niet goed genoeg kunnen. De combinatie van een laag zelfvertrouwen en perfectionisme is een voedingsbodem hiervoor. Let op: Uit onderzoek van Psychologie Magazine uit januari 2019 onder 1500 lezers en volgers blijkt dat een kwart van de mensen vaak last heeft van het gevoel de boel te bedriegen.
Onzekerheid – Oorzaken en gevolgen
Het oplossen van onzekerheid begint dus met het zoeken naar de bron, de kern. Hoewel dit vaak meer onbewust dan bewust doorwerkt is dan niet altijd gemakkelijk. De gevolgen zijn meestal wel goed waarneembaar. Al zal niet iedereen direct erkennen dat de klachten voortkomen uit onzekerheid. We zijn geneigd de oorzaak in andere hoeken te zoeken. Er ook andere mensen de schuld van te geven.
Bewust worden van onzekerheid
Het begint er dus mee dat je je bewust wordt van de onzekerheid die je voelt. Want alleen dan kun je andere keuzes maken. Er anders mee omgaan. Zodra je je bewust wordt van onzekerheid heb je een keuze. De keuze tussen het in stand houden van de situatie door hetzelfde te blijven doen als je altijd hebt gedaan met hetzelfde resultaat of er bewust voor te kiezen het anders te doen en daarmee een ander resultaat: leven vanuit meer zelfvertrouwen.
Aanmelden nieuwsbrief
Laten we contact houden!
De Nucleus Methode is een methode in ontwikkeling. Er komen geregeld nieuwe inzichten bij waar jij als (aanstaand) coach je voordeel mee kunt doen. Wij delen deze inzichten graag. Ook houden we jou graag op de hoogte over de Nucleus Opleidingen die binnenkort weer starten en delen de ervaringen van medestudenten zowel tijdens als na de opleiding.
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen
Wat zijn de 4 gevolgen van onzekerheid?
Uit onderzoek blijkt dat onzekerheid zowel voor bij mannen als bij vrouwen voorkomt. 9% Van de vrouwen is zeer tot extreem onzeker en bij mannen is dit 6%. De meeste mensen voelen zich soms onzeker. Deze onzekerheid uit zich op allerlei vlakken.
- Gedachten: Het voortdurend hebben van negatieve gedachten. Geen zicht hebben hoe ze van hun klachten af kunnen komen. Mensen voelen zich overvraagd of ervaren een gevoel van onrecht en hebben gedachten als:
-
- ‘Ik ben onbelangrijk’.
- Of ‘Ik kan het niet’.
- ‘Als ze maar niets vragen tijdens de vergadering’.
- ‘Hoe kom ik de schooldag door’.
- ‘Ik weet niet wat voor antwoord ik moet geven.’
- ‘Ik ben bang dat ik niet uit mijn woorden kom.’
- ‘Ze vinden me vast niet bekwaam voor deze functie.’
-
- Gedrag:
-
- Weinig inbreng in een groep laten zien.
- Een afwijkende mening verzwijgen vanwege angst voor afwijzing.
- Wanneer je kritiek krijgt die op jezelf betrekken en jezelf afgewezen voelen.
- Als je gevraagd wordt iets te zeggen wel antwoord geven, maar niet zo snel vanuit eigen initiatief.
- Terugtrekken of vermijden van sociale contacten.
-
- Gevoelens:
-
- ‘Ik doe er niet toe’.
- ‘Ik voel me onbegrepen’.
- ‘Waarom moet mij dit overkomen?’
- ‘Ik heb het gevoel er alleen voor te staan.’
- ‘Ze vinden me vast niet bekwaam voor deze functie.’
-
4. Lichamelijk: Door onzekerheid kan het lichaam mogelijk te veel spanning vasthouden. Dit kan allerlei soorten spierpijn en pijnklachten geven. Op de pagina over stressklachten staan allerlei voorbeelden genoemd.
Hoe we met Nucleus zoeken naar de bron van onzekerheid?
Onzekerheid kan onbewust veel spanning opleveren. Pas bij het loslaten van spanningen wordt helder hoeveel spanning we eigenlijk al die tijd met ons meedragen. Mensen voelen vaak niet bewust dat ze spanning hebben. Zodra ze terugkijken ontstaat de realisatie dat ze heel veel spanning hadden, maar zich hier niet bewust van waren.
Opgejaagd en altijd bezig met het volgende actiepunt
Praktijk voorbeeld: Mathilde voelde zich continue gejaagd. Was in haar hoofd altijd bezig met het volgende actiepunt. Ze ontdekte dat dit opgejaagde gevoel te maken had met haar onzekerheid. Ze merkte dat ze zowel privé als op haar werk om bevestiging vroeg. Wanneer een vergadering met een managementteam op het programma stond voelde ze zich onzeker worden. Ze ging veelvuldig naar de wc. Vooraf aan de vergadering ging ze telkens bevestiging vragen aan een collega of het wel goed was ze had bedacht. Dat gaf haar dan een iets beter gevoel, maar alsnog ging ze met spanning het overleg in.
De onrustige thuissituatie tussen haar ouders bleek de bron te zijn van haar gejaagdheid en onzekerheidsgevoelens. Na een paar sessies was haar gevoel van onzekerheid verdwenen. Ze was niet meer van tevoren uren bezig met wat ze zou zeggen. Ze kon ook de aandacht opbrengen om naar de presentaties van de andere medewerkers te luisteren. Haar eigen presentatie ging haar goed af. Met een goede focus was ze tevreden over haar bijdrage aan het managementteam.
Nucleus Coaching ook iets voor jou?
Hebben we jouw interesse gewekt en wil je meer weten over de diverse opleidingen over Nucleus Coaching? Kijk dan eens bij Nucleus Coaching 1 of Nucleus Coaching 2 of laat hier jouw gegevens achter en we informeren je graag. Een vraag stellen kan natuurlijk ook:
Maak nu een afspraak
Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:
Onbegrepen lichamelijke klachten
Het verhaal achter slaapproblemen
De rol van stress bij trauma’s
Klachten waarmee Nucleus Coaching werkt
Verstoorde balans
Lichamelijke symptomen
Stress gerelateerde klachten
Slaapproblemen
Burn-Out
Vermoeidheid
Onzekerheid
Depressie
Angsten
Relatieproblemen
Onvruchtbaarheid
PTSS
Gewichtsproblemen
Trauma’s waarmee Nucleus Coaching werkt
Geweld
Misbruik
Verlies
Echtscheiding
Testimonials
