Selecteer een pagina

PTSS

N

Stress klachten die langer dan 3 maanden aanhouden

N

Om PTSS klachten op te lossen in het belangrijk om de kern te vinden

N

Wat bedoelen we met PTSS klachten?

N

Wat zijn de gevolgen van PTSS?

Als klachten na een trauma aanhouden

“Een trauma is een wond van de geest. Alle trauma laten hun sporen na.”

Sommige ervaringen zijn zo overweldigend en traumatisch dat de gevolgen ervan langdoorwerken. Bij een PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) ervaren mensen op verschillende momenten zoveel stress dat hun functioneren ernstig wordt ontregeld. Als lichamelijke en geestelijke klachten niet binnen 3 maanden na het trauma verdwijnen noemen we dat PTSS. Om PTSS klachten op te lossen is het belangrijk om de kern op te sporen. Dit is de essentie van Nucleus Coaching. Nucleus betekent namelijk ‘kern’.

Hoe we met Nucleus PTSS klachten aanpakken

Veel mensen ervaren in hun leven schokkende gebeurtenissen. De gevoelens en emoties tijdens die schokkende gebeurtenis kunnen zo groot zijn dat we dat niet op het moment zelf niet duidelijk ervaren. Soms treedt een zelfbeschermingsmechanisme in werking en sluiten mensen de herinnering hermetisch af. De gevoelens die daarbij horen ook. Het nadeel is dat die gevoelens ons op de meest onverwachte momenten kunnen overvallen. Een geur, gezicht, kleur of geluid kunnen die oude nare gebeurtenis oproepen. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld ineens op hun hoede zijn of schrikachtige reageren. Deze onbewuste reacties hebben invloed op het gedrag, de gedachten en de gevoelens. Met Nucleus Coaching zoeken we de bronnen van vaak onbewuste reacties. Hierdoor worden de PTSS klachten minder of verdwijnen helemaal.

PTSS klachten verminderen met Nucleus Coaching in de praktijk

Praktijkvoorbeeld: Petra, deelneemster aan de Opleiding Nucleus Coach Introspectie was nogal schrikachtig en extreem waakzaam. Tijdens de les spiedde ze met haar blik van links naar rechts, heen en weer. Het leek alsof ze de groep goed in de gaten wilde houden. Ze vertelde dat ze vaak overbezorgd was voor anderen.  Als haar vrienden afscheid namen na een bezoek zei ze bijna altijd: kijk je uit, doe je voorzichtig? In het verkeer met oversteken hield ze soms haar armen wijd gespreid om mensen achter haar te beschermen. Daarbij riep ze gelijktijdig: Kijk uit hoor!’ Ze had zelf als therapeut zijnde het idee dat ze nergens last van had. Maar ze werd zich steeds meer bewust dat ze haar schouder- en nekspieren veelvuldig aangespannen hield. Ze verbaasde zich dat ze dit nooit opgemerkt had. Tijdens de opleiding ontdekte ze dat het meemaken van ongelukken in haar jeugd nu nog steeds invloed hadden op haar gedrag. De schrikachtige PTSS-reacties uit haar jeugd hadden zich in haar genesteld. Maar ook in haar gedrag was ze hier onbewust vaak mee bezig door mensen te willen beschermen. Haar zus vertelde haar later dat ze nu veel rustiger autorijdt. Tijdens de opleiding veranderde haar spiedende blik in een ‘zachte en helemaal in haar lichaam aanwezig zijnde’ blik.

Wat bedoelen we met PTSS klachten?

PTSS is een stoornis die ontstaat ten gevolgde van trauma. Dit kan optreden na het ervaren of het zien van levensgevaarlijke gebeurtenissen. PTSS zijn dus klachten die na het trauma merkbaar zijn. Bij een PTSS lijdt je aan de traumatische gebeurtenis(sen).Voorbeelden van geestlijke en lichamelijke PTSS symptomen zijn:

 • Energiegebrek
 • Wazig in hoofd
 • Hoofdpijn of migraine
 • Nek- en schouderpijn
 • Rugpijn
 • Concentratieverlies
 • Geheugenverlies

 

 • Onverklaarbare spierpijn
 • Buikpijn
 • Tintelingen
 • Doof gevoel
 • Oorsuizen of tinnitus
 • Gewichtstoename of -afname
 • Onverklaarbare maagklachten

 

 • Hyperventitalie
 • Benauwd gevoel
 • Overmatig transpireren
 • Trillen, beven of tics
 • Prikkelbare darm syndroom 
 • Spijsverteringsklachten
 • Schrikachtig
 • Nerveusiteit
 • Onrustig gevoel
 • Hoge hartslag
 • Verhoogde bloedruk
 • Veranderende stoelgang

Wat doen mensen bijvoorbeeld als ze PTSS klachten hebben?

Mensen willen graag van deze PTSS klachten af:

 1. Op onderzoek: Mensen gaan onderzoeken waar de oorzaak van hun PTSS klachten ligt.
 2. Bespreken met de huisarts: Bij de huisarts wordt vaak gecheckt of de PTSS klachten een lichamelijke oorzaak hebben. Hier wordt besproken hoe dit behandeld zou kunnen worden.
 3. Andere hulp: Praktijkondersteuners, psycholoog of (Nucleus) Coach worden geraadpleegd om te helpen bij het verminderen van angstgevoelens of PTSS klachten.
 4. Genotsmiddelen: Anderen gaan juist beginnen met roken, snoepen, alcohol of genotsmiddelen om zich beter te voelen.
 5. Kalmerende middelen: Kalmerende middelen zoals Valeriaan, CBD (Cannabidiol, een niet actieve Cannabidoïde) worden genomen, voorgeschreven via een arts of op eigen initiatief.
 6. Minder of meer bewegen: Sommigen hebben de neiging om in hun schulp te kruipen en daardoor minder in beweging te zijn. Anderen gaan juist meer bewegen om hun stress te verminderen.

Langdurige stress gevolgen

Stress gerelateerde klachten zijn niet altijd even gemakkelijk te herleiden. Eén van de redenen hiervoor is dat stress vaak een complex aan oorzaken kent. Er ligt niet slechts één reden aan ten grondslag. Veelal is het een opstappeling van oorzaken die stress triggeren. Ervaringen die je niet goed kunt verwerken en bij elkaar genomen te veel worden. Op allerlei levensgebieden kan de stress hoog oplopen. Bijvoorbeeld op het gebied van relaties én in de werksfeer. Relatietherapie alleen lost de problemen dan ook niet op.

Levensgebieden die stress veroorzaken

Er is veelvuldig onderzoek gedaan naar de oorzaken van stress. Een aantal levensgebieden springt er dan keer op keer uit als veroorzaker van stress gerelateerde klachten:

Stress – Oorzaken en gevolgen

Het oplossen van stress gerelateerde klachten begint dus met het zoeken naar de bron, de kern. Hoewel dit vaak meer onbewust dan bewust doorwerkt is dan niet altijd gemakkelijk. De gevolgen zijn meestal wel goed waarneembaar. Al zal niet iederen direct erkennen dat de klachten stressgerelateerd zijn. We zijn geneigd de oorzaak in andere hoeken te zoeken. Er ook andere mensen de schuld van te geven.

Bewust worden van stress

Het begint er dus mee dat je je bewust wordt van de stress die je ervaart. Want alleen dan kun je andere keuzes maken. Er anders mee omgaan. Zodra je je bewust wordt van stress heb je een keuze. De keuze tussen het in stand houden van de situatie door hetzelfde te blijven doen als je altijd hebt gedaan met hetzelfde resultaat of er bewust voor te kiezen het anders te doen en daarmee een anderresultaat: een stressvrij leven.

Klachten waarmee Nucleus Coaching werkt

Verstoorde balans

Een verstoorde werk privé balans heeft bijna altijd een grote negatieve invloed op het functioneren. Met Nucleus Coaching brengen we dit weer in balans.

Lichamelijke symptomen

Soms ervaren mensen klachten die na medisch onderzoek niet te verklaren zijn. Dit wordt ook wel (S)OLK of ALK genoemd. Hoe kom je hier vanaf?

Stress gerelateerde klachten

Het is niet altijd meteen duidelijk dat bepaalde klachten het gevolg zijn van stress. Onderzoek naar de bron van klachten geeft mogelijkheid tot verandering.

Slaapproblemen

Ondanks alle tips voor een goede nachtrust zijn ze niet altijd even succesvol. Nucleus Coaching spoort de oorzaak van slaapproblemen op zodat ze verminderen of verdwijnen.

Burn-Out

Het is lastig om eigen patronen die ten grond liggen aan een burn-out zelf te doorbreken. Nucleus Coaching spoort de blinde vlekken op waardoor jouw herstel begint.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kent vele oorzaken. Nucleus Coaching helpt de niet-medische bronnen van deze vermoeidheid opsporen zodat je energie toeneemt.

Onzekerheid

Onzekerheid kent diverse oorzaken en roept vaak veel vragen op. Doe ik het wel goed? Vinden ze mij aardig? Nucleus Coaching lost het probleem in de kern op.

Depressie

Er is sprake van een depressie als iemand minstens 2 weken een sombere stemming ervaart. Het aanpakken van de oorzaak met Nucleus Coaching verlicht snel.

Angsten

Angsten kunnen het leven op een onaangename manier geheel op zijn kop zetten. Door met Nucleus Coaching naar de kern te gaan speelt angst niet langer een rol.

Relatieproblemen

Een relatie verloopt niet altijd soepel en dit kan zijn weerslag hebben op het werk of andere contacten. De bron van relatieproblemen ophelderen geeft veel lucht in een relatie.

Onvruchtbaarheid

Niet altijd is onvruchtbaarheid het gevolg van lichamelijke afwijkingen. Nucleus Coaching onderzoekt de andere oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.

PTSS

Sommige ervaringen zijn zo overweldigend en traumatisch dat de gevolgen ervan langdurig doorwerken. Nucleus Coaching helpt om een PTSS te verminderen.

Gewichtsproblemen

Emotie eten danwel emo-eten heeft vaak overgewicht tot gevolg. Nucleus Coaching helpt de achterliggende patronen duurzaam te doorbreken.

Trauma's waarmee Nucleus Coaching werkt

Geweld

Het welbevinden van iemand met nare ervaringen kan langdurig klachten geven. Klachten die met Nucleus Coaching snel duurzaam worden verminderd.

Misbruik

De gevolgen van misbruik werken langdurig door. Misbruik is één van de meest schadelijke ervaringen. Met Nucleus Coaching herstel je op een diep niveau.

Verlies

Het verlies van dierbaren, werk of andere zaken geeft langdurig een gevoel van gemis, verdriet of wanhoop. Nucleus Coaching geeft het leven weer zin en richting.

Echtscheiding

Scheiden is een proces. De levenswijze aanpassen kost energie. Nucleus Coaching is heel geschikt om gemakkelijker je partner en ervaringen los te laten.

Testimonials

“Voor de Nucleus Coach Introspectie Opleiding durfde ik na het auto-ongeluk niet meer auto te rijden. Het gaf me ontzettend veel spanning, zelf om naast iemand in de auto te zitten. Ik had geen overzicht meer in de auto leek het ineens. Tijdens de opleiding Nucleus Coach Introspectie kwam ik erachter dat die spanning ook met andere ervaringen te maken had. Die overdreven spanning was een soort PTSS die bleef hangen. Inmiddels voel ik me weer rustig in de auto.”

Petra

“Het voelt oneerlijk dat na zoveel jaren van zelfontwikkeling ineens de paniek weer terug gekomen is. Ik ben nu 62 jaar en zo hard gewerkt met allerlei therapieën en massages om mijn spanningsklachten te verminderen. Mijn hele lichaam is weer verkrampt en vol spanning. Na 3 Nucleus Coach sessies voel ik me fijn, ontspannen. Er is zich duidelijk een andere route in mij aan het openbaren. Een route van plezier, ontspanning, bewustzijn. Ik ben zo blij hiermee.”

Willie

“Ik had zo vaak een drukkend gevoel in mijn hoofd. Nu snap ik waar dat mee te maken had. Maar het fijnste is natuurlijk dat ik van mijn hoofdpijn af ben.”

Thijmen

Maak nu een afspraak

Wij begrijpen dat het best een ingrijpende beslissing kan zijn om je aan te melden voor één van onze Nucleus Opleidingen. Daarom nodigen we je van harte uit om geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken met onze studiebegeleider.


Kennismakingsgesprek inplannen

Pin It on Pinterest

Share This