Selecteer een pagina

Relatieproblemen

N

Relatieproblemen (h)erkennen

N

Oorzaken van relatieproblemen

N

Wat je met stress doet tijdens relatieproblemen

N

Hoe help je jouw cliënten relatieproblemen verminderen met Nucleus Coaching?

Als de liefde stagneert

De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven.” Aristoteles

Mensen komen iemand tegen en voelen vlinders in hun buik. En hopelijk voelt de ander dat ook en verklaren ze de liefde aan elkaar. Volgens het sprookje leven ze dan nog lang en gelukkig. Echter sprookjes bestaan en de werkelijkheid is minder rooskleurig dan gehoopt. Barsten en scheurtjes in de relatie kunnen verwijdering geven. Soms ontstaan er botsingen en ruzies en dreigt het einde van een relatie. Om de oorzaak van relatieproblemen te vinden is het belangrijk om de kern op te sporen. Dit is de essentie van Nucleus Coaching. Nucleus betekent namelijk ‘kern’.

Hoe we met Nucleus relatieproblemen aanpakken

Alle mensen maken dingen mee die ze zich lang blijven herinneren, bewust of onderbewust. Ook het karakter of dingen die mensen geleerd hebben kunnen van invloed zijn op de kwaliteit van de relatie. Mensen nemen deze ervaringen mee naar hun relatie. Wat eerst zo leuk was aan een partner kan uiteindelijk irritatie geven omdat het een oud patroon of ervaring oproept. Veel mensen ervaren in hun leven gebeurtenissen die lang door blijken te werken. De gevoelens en emoties tijdens dat soort gebeurtenissen kunnen zo groot zijn dat we die op het moment zelf niet duidelijk ervaren. Soms treedt een zelfbeschermingsmechanisme in werking waardoor verwijdering of afsluiting voor de ander ontstaat.

Met Nucleus Coaching zoeken we de bronnen van vaak onbewuste reacties. Hiermee kan je relatieproblemen aanpakken. Wanneer een van de partners patronen doorbreekt is de communicatie met de ander anders. Het gedrag van de ene partner verandert waardoor dit de relatie verbetert.

Relatie problemen verminderen met Nucleus Coaching in de praktijk

Praktijkvoorbeeld: Bea, deelneemster aan de Opleiding Nucleus Coach Introspectie, was altijd bezig om haar partner in beweging te krijgen. Maar dat werkte averechts. Ze sliepen al geruime tijd in aparte slaapkamers. Er was weinig verbinding over van de beginjaren waarin ze elkaar hadden leren kennen. Bea liep vast in haar boosheid en wilde graag meer fijne momenten delen met haar partner. Tijdens Introspectie ontdekte dat ze in haar leven gewend was geraakt aan omgang met mensen die moeilijk bereikbaar waren. Zoals haar ouders die altijd druk waren met hun werk en niet over emoties praatten. Toen ze de pijn hierover kon loslaten, merkte ze dat ze minder hard ging trekken aan haar partner. Ze kon beter accepteren dat hij de dingen op zijn manier deed. Haar partner merkte dat ze hem minder claimde. Hij voelde daardoor meer zachtheid voor haar en ze kwamen weer dichter naar elkaar toe in hun relatie.

Relatieproblemen herkennen

Relatieproblemen kunnen zich op verschillende manieren merkbaar worden. Soms zijn de symptomen niet meteen duidelijk te relateren aan de relatieproblemen. Voorbeelden van symptomen zijn:

 • Onbegrepen voelen
 • Depressie
 • Gevoelens van moedeloosheid
 • Onbegrepen lichamelijke klachten

 

 • Concentratieverlies
 • Stress
 • Buikpijn
 • Gewichtstoename of -afname
 • Onrustig

 

 • Maagklachten
 • Slaapproblemen
 • Benauwd gevoel
 • Boosheid
 • Nerveusiteit
 • Verdrietig gevoel
 • Spijsverteringklachten
 • Schrikachtig
 • Hoge hartslag
 • Verhoogde bloeddruk

Wat doen mensen bijvoorbeeld als ze relatieproblemen hebben?

Mensen willen graag van deze stressklachten af:

 1. Op onderzoek: Mensen gaan onderzoeken waar de oorzaak van hun stress ligt
 2. Bespreken met de huisarts: Bij de huisarts kunnen relatieproblemen besproken worden en gezocht worden naar oplossingen.
 3. Andere hulp: Praktijkondersteuners, mediator, psycholoog of (Nucleus) Coach worden geraadpleegd om te helpen bij het verminderen relatieproblemen
 4. Genotsmiddelen: Beginnen met roken, snoepen, alcohol of genotsmiddelen kan een poging zijn om nare gevoelens weg te duwen of te dempen.
 5. Kalmerende middelen: Een toevlucht zoeken tot kalmerende middelen zoals Valeriaan om nare gevoelens te verminderen, voorgeschreven via een arts of op eigen initiatief.
 6. Naar een echtscheidingsadvocaat: Als de zoektocht geen oplossing heeft gebracht gaan mensen vaak een stap verder. En dat kan leiden tot een echtscheidingsconvenant of beschikking.

Oorzaken van relatieproblemen

Relatieproblemen kunnen diverse redenen hebben. Enkele voorbeelden van oorzaken kunnen zijn:

  • Een rouwproces waar ieder anders mee omgaat. Soms kun je er niet meer voor de ander zijn, omdat je beide op een andere manier je verdriet verwerkt
  • Overgevoeligheid voor gedrag van de partner
  • Een van de partners heeft te kampen met psychische en/of lichamelijke problemen
  • Huwelijksproblemen op het gebied van intimiteit en/of seksualiteit
  • Een van de partners is in een andere levensfase gekomen

Wat stress met jou doet tijdens relatieproblemen

Het oplossen van stress die met de relatie te maken heeft begint met het zoeken naar de bron van stress. Vaak zijn er onbewuste reactiepatronen op elkaar die in stand gehouden worden. Om te herkennen hoe onbewuste patronen dan bewust doorwerken is niet altijd gemakkelijk. De gevolgen zijn meestal wel goed waarneembaar. Niet iedereen zal erkennen dat de relatieproblemen met eigen triggers te maken hebben. We zijn geneigd de oorzaak bij de ander in de relatie te zoeken. We geven de ander de schuld van de stress in de relatie.

Bewust van eigen stress in de relatie

Het begint er dus mee dat je je bewust wordt van de stress die je ervaart in de relatie. Iedereen neemt eigen gevoeligheden mee in de relatie. Zodra je bewust wordt van je eigen gevoeligheden, kun je dit onderzoeken of je deze wilt verminderen. Want alleen dan kun je andere keuzes maken. Dan ontstaat er ruimte om anders met je partner om te gaan. Zodra je je bewust wordt van je stresspunten heb je een keuze. De keuze tussen het in stand houden van de situatie door hetzelfde te blijven doen als je altijd hebt gedaan met hetzelfde resultaat of er bewust voor te kiezen het anders te doen en daarmee een ander resultaat: een liefdevolle relatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Laten we contact houden!

De Nucleus Methode is een methode in ontwikkeling. Er komen geregeld nieuwe inzichten bij waar jij als (aanstaand) coach je voordeel mee kunt doen. Wij delen deze inzichten graag. Ook houden we jou graag op de hoogte over de Nucleus Opleidingen die binnenkort weer starten en delen de ervaringen van medestudenten zowel tijdens als na de opleiding.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen


Wat zijn 3 gevolgen van relatieproblemen?

Relatieproblemen kunnen invloed hebben op het leven en dat van anderen. Het missen van een rustige basis in de relatie kan onrust geven op andere vlakken. Wanneer de relatieproblemen niet opgelost worden kan dat tot een opstapeling van andere problemen leiden.

 1. Gedachten: Het voortdurend hebben van negatieve gedachten over jezelf en de ander. Het blijven ronddraaien in dezelfde gedachtenpatronen. Geen zicht hebben hoe ze van hun problemen af kunnen komen. Mensen hebben gedachten als:
   • ‘Ze begrijpt me niet’
   • Of ‘Ik kan het nooit goed doen voor hem’
   • ‘Ze wil alleen maar praten en ik wil rust’
   • ‘Waarom legt hij niet gewoon een arm om me heen?’
   • ‘Ik wil graag meer intimiteit, maar dat lukt niet’
   • ‘Ik erger me kapot, wat moet ik hiermee?’
   • ‘Ik heb het gevoel er alleen voor te staan’
 2. Gedrag: Doordat er zoveel negatieve gedachten zijn kan dat zich uit in het gedrag. Mensen kunnen elkaar vaak nog maar moeilijk verdragen. De gedachten worden woorden van beschulding. Ruzie maken over allerlei zaken geeft afstand en spanning. Mensen ervaren steeds meer afstand in hun relatie. Opnieuw tot elkaar komen wordt steeds lastiger.  

3. Lichamelijk: Door langdurige spanning in de relatie kan het lichaam mogelijk te veel spanning vasthouden. In het hele lichaam of op specifieke plekken is dan spierspanning merkbaar. Langdurige stress in de relatie leidt bovendien vaak tot diverse vormen van (chronische) pijn.

Hoe we met Nucleus zoeken naar de bron van de relatie problemen?

Ondanks de liefde die we voelen in een relatie kan het soms een geworstel zijn om met het gedrag van een partner om te gaan. Hierdoor kan het tobben beginnen als er geen oplossing wordt gevonden om hier anders mee om te gaan. Het kan lastig lijken om bepaalde patronen te doorbreken. Dit kan ook leiden tot spanning of vermoeidheid. Pas bij het loslaten van het piekeren wordt helder hoeveel onrust en spanning we eigenlijk al die tijd met ons meedragen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vermoeidheid en tobben maken plaats voor rust, energie en warmte

Praktijk voorbeeld: Paul merkte dat hij zich regelmatig alleen voelde in zijn relatie. Als hij wist dat zijn vriendin met een vriendin op pad ging nam de onrust toe. Hij voelde druk in zijn hoofd en op zijn borst, het leek wel alsof hij zich kleiner maakte. Hij werd dan soms heel boos en verweet haar zij geen rekening met hem hield. Die uitbarstingen veroorzaakten tijdelijk afstand tussen hen. Tijdens het meedoen met Nucleus Coach Introspectie ontdekte hij dat zijn gevoel van onrust te maken had met de situatie van vroeger. Zijn ouders zagen hem niet zoals hij was en dat gaf ook een gevoel van alleen zijn en onrust. Zijn behoefte aan verbinding werd niet herkend door zijn ouders. Het maakte hem klein. Datzelfde gevoel ervoer hij ook in zijn relatie. Ook in de relatie met zijn ex-partner herkende hij hetzelfde patroon. Nu begreep hij zijn vermoeidheid ook beter. Hij was zo vaak in gedachten bezig met het wegdrukken van zijn gevoel. Hij probeerde het gedrag van zijn vriending goed te praten terwijl dat niet klopte met zijn gevoel. Hij deed zijn best om alles te accepteren van zijn vriendin en maar voelde zich tegelijkertijd klein en machteloos. Zijn gevoelens onderdrukken koste hem blijkbaar heel veel energie. Hij was vaak doodmoe. Door zijn gevoel te benoemen en zijn grenzen aan te geven voelt hij zich sterker en meer geaard. Inmiddels heeft de vermoeidheid plaats gemaakt voor rust, energie en warmte.

 

Nucleus Coaching ook iets voor jou?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je meer weten over de diverse opleidingen over Nucleus Coaching? Kijk dan eens bij Nucleus Coaching 1 of Nucleus Coaching 2 of laat hier jouw gegevens achter en we informeren je graag. Een vraag stellen kan natuurlijk ook:


Maak nu een afspraak

Wij begrijpen dat het best een ingrijpende beslissing kan zijn om je aan te melden voor één van onze Nucleus Opleidingen. Daarom nodigen we je van harte uit om geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken met onze studiebegeleider.


Kennismakingsgesprek inplannen

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

Klachten waarmee Nucleus Coaching werkt

Verstoorde balans

Een verstoorde werk privé balans heeft bijna altijd een grote negatieve invloed op het functioneren. Met Nucleus Coaching brengen we dit weer in Balans.

Lichamelijke symptomen

Soms ervaren mensen klachten die na medisch onderzoek niet te verklaren vallen. Dit wordt ook wel (S)OLK genoemd. Hoe kom je hier vanaf?

Stress gerelateerde klachten

Het is niet altijd meteen duidelijk dat bepaalde klachten het gevolg zijn van stress. Onderzoek naar de bron van klachten geeft daarna mogelijkheid tot verandering

Slaapproblemen

Ondanks alle tips voor een goede nachtrust zijn ze niet altijd even succesvol. Nucleus Coaching spoort de oorzaak van slaapproblemen op zodat ze verminderen of verdwijnen.

Burn-Out

Het is lastig om eigen patronen die ten grond liggen aan een burn-out zelf te doorbreken. Nucleus Coach spoort de blinde vlekken op waardoor je aan herstel kunt beginnen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kent vele oorzaken. Nucleus Coaching helpt de niet-medische bronnen van deze vermoeidheid opsporen zodat er energie toename ontstaat.

Onzekerheid

Onzekerheid kent diverse oorzaken en roept vaak veel vragen op. Doe ik het wel goed? Vindt ze mij aardig? Nucleus Coaching lost het probleem in de kern op.

Depressie

Er is sprake van een depressie als iemand minstens 2 weken een sombere stemming ervaart. Het aanpakken van de oorzaak met Nucleus Coaching verlicht snel.

Angsten

Angsten kunnen het leven op een onaangename manier geheel op zijn kop zetten. Door met Nucleus Coaching naar de kern te gaan speelt angst niet langer een rol in het leven.

Relatieproblemen

Een relatie verloopt niet altijd soepel en dit kan zijn weerslag hebben op het werk of andere contacten. De bron van relatieproblemen ophelderen geeft veel lucht in een relatie.

Onvruchtbaarheid

Niet altijd is onvruchtbaarheid het gevolg van lichamelijke afwijkingen. Nucleus Coaching onderzoekt de andere oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.

PTSS

Sommige ervaringen zijn zo overweldigend en traumatisch dat de gevolgen ervan langdurig doorwerken. Nucleus Coaching helpt om een PTSS te verminderen.

Gewichtsproblemen

Emotioneel overeten bij problemen heeft vaak overgewicht tot gevolg. Nucleus Coaching helpt de achterliggende patronen duurzaam te doorbreken.

 

Trauma’s waarmee Nucleus Coaching werkt

Geweld

Het welbevinden van iemand met nare ervaringen kan langdurig klachten geven. Klachten die met Nucleus Coaching snel duurzaam worden verminderd.

Misbruik

De gevolgen van misbruik werken langdurig door. Misbruik is één van de meest schadelijke ervaringen. Met Nucleus Coaching herstel je op een diep niveau.

Verlies

Het verlies van dierbaren, werk of andere zaken geeft langdurig een gevoel van gemis, verdriet of wanhoop. Nucleus Coaching geeft het leven weer zin en richting.

Echtscheiding

Scheiden is een proces. De levenswijze aanpassen kost energie. Nucleus Coaching is heel geschikt om gemakkelijker je partner en ervaringen los te laten.

Recencies

“Het lukt me om dingen op een rustige manier te brengen in mijn relatie. Halverwege de Nucleus Coach Introspectie Opleiding ben ik wat milder geworden naar mezelf en hoef ik niet alles te relativeren. Ook collega’s hebben soms ervaren dat ze met mijn verwijten geen kant op konden. Nu heb ik meer grip op mijn gedrag. Het geeft me vertrouwen. Ik denk dan: zie je wel het lukt me wel om op een rustige manier in mijn relatie te aan te geven hoe ik dingen ervaar. Dan wil ik de volgende keer ook dat gevoel hebben, dan ga ik ervoor. Ik kom steeds een stap verder in het positief omgaan met elkaar.”

Deelnemer 2020

“Wanneer mijn vriendin kritiek op mij had blokkeerde ik volledig. Ik kon niets meer zeggen en dat maakte haar alleen maar nog bozer dat ik niets zei. Ik kwam er tijdens de Nucleus Coach Introspectie Opleiding achter dat ik dissocieerde. Inmiddels heb ik daar geen last meer van. Uiteindelijk zijn we uit elkaar gegaan en heb ik nu een meer gelijkwaardige relatie met een nieuwe partner zonder strijd.”

Patrick

“Ik raakte helemaal overstuur wanneer mijn man kritiek op mij had. Ik moest dan het huis uit om dan weer tot me zelf te komen en dacht er aan om te gaan scheiden. Ik ontdekte dat mijn overgevoeligheid voor kritiek te maken had met de manier waarop mijn moeder met mij omging. Tijdens de Nucleus Coach Introspectie Opleiding merkte ik dat ik minder uit balans raakte wanneer mijn man kritiek op mij had en kon hem beter verdragen. Ik heb daardoor besloten bij mijn man te blijven.”

Imke

Pin It on Pinterest

Share This