Selecteer een pagina

Echtscheiding

N

Echtscheiding is een soort verlies

N

Hoe je voorkomt dat je problemen meeneemt naar je volgende relatie

N

Wat als afspraken maken niet lukt

N

Hoe we stressgerelateerde klachten door echtscheiding met Nucleus verminderen

Problemen liever niet meenemen naar een volgende relatie

Echtscheiding is afsluiting en toch vaak ook een verlies. Liever je issues niet meenemen naar een volgende relatie.

Soms zijn de relatieproblemen zover opgelopen dat een scheiding onvermijdelijk is. Hoewel het algemeen bekend is dat stress veel klachten veroorzaakt hebben we het in de praktijk vaak niet goed helder wanneer iets wel of niet stress gerelateerd is. Voor de oplossing van de klachten is het van groot belang om de oorzaak helder te hebben. Om naar de kern van het probleem te gaan. De klachten zijn slechts een uitingsvorm daarvan. Dit is de essentie van Nucleus Coaching. Nucleus betekent namelijk ‘kern’.

Hoe we met Nucleus patronen onderzoeken om herhaling te voorkomen

Soms is het lastig om je eigen aandeel in de scheiding helder te krijgen. Soms hebben mensen de relatiebreuk niet op tijd aan zien komen. Ze piekeren hierover en vragen zich af wat ze anders hadden kunnen doen. Ze beseffen zich bijvoorbeeld dat ze veel stress meebrachten in de relatie en de ander daar de dupe van was. Terugkijkend zouden ze dat graag anders willen doen. En ook in de toekomst is het voor een mogelijk toekomstig relatie prettig om niet weer dezelfde negatieve patronen te laten ontstaan. Met Nucleus zoeken we naar het de bron van die patronen om ze daarna de verminderen. Zodat de patronen niet meegenomen worden naar een mogelijk toekomstige relatie.

Stress gerelateerde klachten door echtscheiding verminderen met Nucleus Coaching in de praktijk

Praktijkvoorbeeld: Ben, deelnemer aan de Opleiding Nucleus Coach Introspectie, had er veel moeite mee dat zijn vrouw wilde scheiden. Hij had het emotioneel zwaar en merkte dat hij zich terugtrok. Hij zei: ‘Ik functioneerde niet meer. Ik nam de telefoon niet meer op. Of ik belde niet terug, waardoor dingen nog meer uit de hand liepen. Het praten lukte bijna niet meer doordat hij zo vast zat. Af en toe lukte het dan om via de app een werkafspraak te maken. Hij ontdekte tijdens Introspectie dat hij vanuit zijn eigen irritatie vaak onaardig reageerde. En dat zijn boze gedrag met het voorbeeldgedrag van zijn ouders te maken had. Hij zag dit effect van de opvoeding hiervan ook ineens bij andere familieleden. Hij zei: ‘Ik keek altijd vanuit mijn eigen standpunt en raakte dan geïrriteerd. Nu kan ik ook de goede intentie van de anderen beter zien en blijf ik rustig.’ Na een paar weken merkte hij dat hij weer helder kon nadenken in de te nemen stappen. Ook vertelde hij dat hij geen buikklachten en hoofdpijn meer had. Onbewust had de periode voorafgaande aan de echtscheiding hem ook lichamelijk veel spanning gegeven. In plaats van alles op te kroppen kon hij zijn emoties beter toelaten en woorden geven. Hij zei: ‘Ik kan nu beter bij mezelf blijven en weer alles helder op een rij zetten.

 

Scheiding van partner heeft allerlei gevolgen

Er is sprake van stress gerelateerde klachten als iemand klachten heeft terwijl er geen directe lichamelijke oorzaak is, maar wel het vermoeden is dat stress de oorzaak is. Voorbeelden van lichamelijke stress symptomen zijn:

 • Energiegebrek
 • Wazig in hoofd
 • Hoofdpijn of migraine
 • Nek- en schouderpijn
 • Rugpijn
 • Concentratieverlies
 • Geheugenverlies

 

 • Onverklaarbare spierpijn
 • Buikpijn
 • Tintelingen
 • Doof gevoel
 • Oorsuizen of tinnitus
 • Gewichtstoename of -afname
 • Onverklaarbare maagklachten

 

 • Hyperventitalie
 • Benauwd gevoel
 • Overmatig transpireren
 • Trillen, beven of tics
 • Prikkelbare darm syndroom 
 • Spijsverteringsklachten
 • Schrikachtig
 • Nerveusiteit
 • Onrustig gevoel
 • Hoge hartslag
 • Verhoogde bloedruk
 • Veranderende stoelgang

Redenen om te scheiden van een partner

Mensen willen om verschillende redenen scheiden:

 1. Scheiding van partner met een aandoening zoals autisme en narcisme: Mensen die autisme of een aanverwante stoornis hebben vind het vinden het vaak lastig om gevoelens en emoties te begrijpen en te uiten. Uit onderzoek blijkt dat het echtscheidingspercentage waarbij één van beiden Autisme Spectrum Stoornis (ASS) heeft 92% is. Doordat de communicatie niet optimaal verloopt is de kans groot dat dit huwelijk strandt. Vaak voelen beide partners zich niet begrepen. Dit leidt tot verwijdering en onverdraagzaamheid. Iemand met een narcistische stoornis maakt het leven vaak niet makkelijk voor de partner. Een narcist wil graag controle over de ander. Een scheiding inzetten vraagt zorgvuldig voorbereiding omdat een narcist extreem gevoelig is voor gezichtsverlies.
 2. Scheiden van partner met psychische problemen: Een relatie met een partner die lijdt aan een psychische aandoening heeft grote invloed op de gezonde partner. Dit geldt ook voor hersenziektes als dementie of Parkinson. Deze aandoeningen hebben vaak ook psychische gevolgen. De gezonde partner heeft moeite om ruimte en rust voor zichzelf te ervaren. Alle aandacht gaat vaak uit naar zorgen voor de partner. De liefderelatie wordt een zorgrelatie. Uiteraard kan de relatie in stand blijven als er een behandeling en/of medicatie is die effectief zijn.
 3. Scheiden van partner in het buitenland: Wanneer een van de partners een andere nationaliteit heeft kan dit tot wrijvingen leiden vanwege het verschil in cultuur. Een van beide brengt tijd door in het geboorteland. Een lange afstandsrelatie heeft gevolgen voor de communicatie.
 4. Scheiden van partner met agressie en geweld: Helaas zijn er relaties waarin agressie, geweld en mishandeling voorkomen. Vaak ontstaat er een moment dat de situatie onhoudbaar wordt. Ook ontstaat soms na het aanvragen van een scheiding. Bijvoorbeeld in de vorm van stalking en bedreiging.
 5. Scheiden van partner zonder inkomen of grote schulden: Als er grote zorgen over geld zijn bijvoorbeeld door gebrek aan inkomen of grote schulden legt dit druk op de relatie. Dit kan een reden voor echtscheiding zijn.
 6. Scheiden van partner die vreemd gegaan is: Vreemdgaan speelt een rol bij een derde van alle verbroken relaties. Vaak is vreemdgaan het gevolg van andere problemen of veranderingen in het leven. Communicatie kan verslechterd zijn in de loop van de tijd.
 7. Scheiden van partner omdat ‘het houden’ van verdwenen is: Soms ziet een partner een scheiding niet aankomen. Een van beiden voelt geen liefde meer voor de ander. Het gevoel voor de ander kan om verschillende redenen verdwenen zijn.

Stress in de relatie

Een relatie onderhouden is belangrijk om verbinding met elkaar te houden. Door allerlei levenservaringen is dit soms een uitdaging. Soms loopt bij één van de partners de stress hoog op. Dan heeft dit ook effect op de ander. Wanneer partners steeds moeizamer tot elkaar komen gaan mensen soms in therapie. Ze hopen dat de relatietherapie de stress en problemen helpt oplossen. Maar helaas blijkt dit niet altijd te helpen en is echtscheiding het gevolg van de steeds grotere verwijdering tussen partners.

Scheiding van tafel en bed

Wanneer mensen elkaar niet meer begrijpen komt dit de sfeer in huis niet ten goede. Het ligt dan voor de hand om de ander de schuld te geven van alle ellende. Elkaar niet begrijpen maakt het steeds lastiger om nog tot elkaar te komen.

Wanneer er geen verandering in komt, kan besloten worden tot een scheiding van tafel en bed. Dit was voorheen een optie wanneer mensen vanuit een geloofsovertuiging niet tot een volledige scheiding wilde besluiten. Dit was een tussenoplossing. Mensen levenden dan gescheiden van elkaar maar waren officieel nog wel getrouwd. Tegenwoordig wordt kan vanwege praktische redenen besloten worden voor een scheiding van tafel en bed. Bijvoorbeeld wanneer het vanwege financiële redenen niet mogelijk is om te scheiden.

Echtscheidingsconvenant is duidelijk

Wanneer het duidelijk is dat mensen niet meer bij elkaar willen blijven worden er afspraken gemaakt over allerlei zaken. Deze afspraken worden uitgewerkt in een convenant of ouderschapsplan. Daarna gaat deze convenant samen het verzoek tot echtscheiding naar de rechter.

Als afspraken maken niet lukt

Soms zijn de emoties zo hoog opgelopen dat het lastig is om afspraken te maken. Dan kan iemand met een advocaat bespreken welke zaken belangrijk zijn om bij de rechtbank in te dienen. Dan zal een zitting plaatsvinden waarbij de rechter uitspraak doet.

Aanmelden nieuwsbrief

Laten we contact houden!

De Nucleus Methode is een methode in ontwikkeling. Er komen geregeld nieuwe inzichten bij waar jij als (aanstaand) coach je voordeel mee kunt doen. Wij delen deze inzichten graag. Ook houden we jou graag op de hoogte over de Nucleus Opleidingen die binnenkort weer starten en delen de ervaringen van medestudenten zowel tijdens als na de opleiding.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen


Hoe we met Nucleus steun geven bij een echtscheidingsproces

Scheiden van elkaar is een zware beslissing. Zeker als er nog wederzijds veel respect is. Toch kan één van beide partners merken dat het samen leven niet meer lukt. Dat het zelfs lichamelijke klachten geeft. Dit kan tot de beslissing om te gaan scheiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spanning in het lichaam loslaten en afvallen als bonus

Praktijk voorbeeld: Leo ervoer diverse problemen in zijn leven. Pas na een paar sessies realiseerde hij zich dat hij eigenlijk bijna altijd onverklaarbare spanning in zijn lichaam had. Hij is zich daarvan nooit zo bewust geweest. Hij merkte dat zijn rugklachten verdwenen. Dat was eigenlijk niet zijn doel van de coachsessies, maar een bijzonder welkom bijeffect. Voorheen ging hij jaarlijks een aantal keer per jaar naar de fysiotherapeut om zijn rug los te laten masseren. Nu zijn die bezoeken aan de fysiotherapeut zeldzaam geworden. Ook de fysiotherapeut is nu enthousiast geworden over het effect van de Nucleus Coaching bij Leo. In zijn jeugd voelde Leo zich acherafgezien niet gesteund door zijn dominante vader. Dit uitte zich in zijn rugklachten. Leo is tijdens de coaching ook spontaan 5 kilo afgevallen. Het aanpakken van zijn overgewicht was niet echt aan de orde geweest in onze gesprekken. Zijn gewichtsproblemen waren niet de reden voor de aanvraag van de Nucleus Coachsessies. Maar hij is letterlijk en figuurlijk zijn overbodige ballast kwijtgeraakt. Anders gezegd: het blijkt dat een aanpassing in de geest (psyche) ook leidt tot een reactie in het lichaam: verdwenen rugklachten en minder overgewicht.

 

Nucleus Coaching ook iets voor jou?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je meer weten over de diverse opleidingen over Nucleus Coaching? Kijk dan eens bij Nucleus Coaching 1 of Nucleus Coaching 2 of laat hier jouw gegevens achter en we informeren je graag. Een vraag stellen kan natuurlijk ook:

Maak nu een afspraak

Wij begrijpen dat het best een ingrijpende beslissing kan zijn om je aan te melden voor één van onze Nucleus Opleidingen. Daarom nodigen we je van harte uit om geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken met onze studiebegeleider.


Kennismakingsgesprek inplannen

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

Klachten waarmee Nucleus Coaching werkt

Verstoorde balans

Een verstoorde werk privé balans heeft bijna altijd een grote negatieve invloed op het functioneren. Met Nucleus Coaching brengen we dit weer in Balans.

Lichamelijke symptomen

Soms ervaren mensen klachten die na medisch onderzoek niet te verklaren vallen. Dit wordt ook wel (S)OLK genoemd. Hoe kom je hier vanaf?

Stress gerelateerde klachten

Het is niet altijd meteen duidelijk dat bepaalde klachten het gevolg zijn van stress. Onderzoek naar de bron van klachten geeft daarna mogelijkheid tot verandering

Slaapproblemen

Ondanks alle tips voor een goede nachtrust zijn ze niet altijd even succesvol. Nucleus Coaching spoort de oorzaak van slaapproblemen op zodat ze verminderen of verdwijnen.

Burn-Out

Het is lastig om eigen patronen die ten grond liggen aan een burn-out zelf te doorbreken. Nucleus Coach spoort de blinde vlekken op waardoor je aan herstel kunt beginnen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kent vele oorzaken. Nucleus Coaching helpt de niet-medische bronnen van deze vermoeidheid opsporen zodat er energie toename ontstaat.

Onzekerheid

Onzekerheid kent diverse oorzaken en roept vaak veel vragen op. Doe ik het wel goed? Vindt ze mij aardig? Nucleus Coaching lost het probleem in de kern op.

Depressie

Er is sprake van een depressie als iemand minstens 2 weken een sombere stemming ervaart. Het aanpakken van de oorzaak met Nucleus Coaching verlicht snel.

Angsten

Angsten kunnen het leven op een onaangename manier geheel op zijn kop zetten. Door met Nucleus Coaching naar de kern te gaan speelt angst niet langer een rol in het leven.

Relatieproblemen

Een relatie verloopt niet altijd soepel en dit kan zijn weerslag hebben op het werk of andere contacten. De bron van relatieproblemen ophelderen geeft veel lucht in een relatie.

Onvruchtbaarheid

Niet altijd is onvruchtbaarheid het gevolg van lichamelijke afwijkingen. Nucleus Coaching onderzoekt de andere oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.

PTSS

Sommige ervaringen zijn zo overweldigend en traumatisch dat de gevolgen ervan langdurig doorwerken. Nucleus Coaching helpt om een PTSS te verminderen.

Gewichtsproblemen

Emotioneel overeten bij problemen heeft vaak overgewicht tot gevolg. Nucleus Coaching helpt de achterliggende patronen duurzaam te doorbreken.

 

Trauma’s waarmee Nucleus Coaching werkt

Geweld

Het welbevinden van iemand met nare ervaringen kan langdurig klachten geven. Klachten die met Nucleus Coaching snel duurzaam worden verminderd.

Misbruik

De gevolgen van misbruik werken langdurig door. Misbruik is één van de meest schadelijke ervaringen. Met Nucleus Coaching herstel je op een diep niveau.

Verlies

Het verlies van dierbaren, werk of andere zaken geeft langdurig een gevoel van gemis, verdriet of wanhoop. Nucleus Coaching geeft het leven weer zin en richting.

Echtscheiding

Scheiden is een proces. De levenswijze aanpassen kost energie. Nucleus Coaching is heel geschikt om gemakkelijker je partner en ervaringen los te laten.

De verwondering van een deelneemster

“Ik ben dankbaar voor het ervaren van de sessie tijdens de opleiding. Ik merk dat er een nieuw verhaal is naast mijn oude verhaal. Heel speciaal. Maar ik ben nu pas bewust dat mijn nare ervaring als Doula toch op de achtergrond sinds 2006 al jaren op de achtergrond meespeelt. Dat ik op mijn hoede ben. En me express stevig neerzet als ik het ziekenhuis in loop. Nu merk ik dat ik veel meer vanuit de moederrol naar binnenloop. Dat ik vanuit een liefdevolle intentie mezelf ben. Dat is veel meer hoe ik wil zijn en ook in mijn werk met ouders.

Deelneemster najaar 2021

Wat heb ik veel geleerd door de ontspannen en natuurlijke manier van les geven van deze vakvrouw. Door haar enthousiasme werd ik vanzelf ook heel enthousiast. Dat ik vrouwen met EHBB zo goed kan helpen vind ik prachtig.”

Deelneemster EHBB voorjaar 2021

“Ik had niet gedacht dat ik dit zo vanzelfsprekend als verloskundige zou toepassen in onze praktijk. De manier van coachen past zo goed bij mij. En ik heb genoten van de vernieuwende lessen. En ik doe graag mee met de Nucleus Coach 1 opleiding in 2022, zodat ik ook meer handvatten krijg om vrouwen met andersoortige trauma’s te begeleiden.”

Deelneemster voorjaar 2021

Pin It on Pinterest

Share This