Selecteer een pagina

Misbruik

N

Misbruik beschadigd

N

Seksueel misbruik is een ernstig trauma

N

Hoe we met Nucleus de gevolgen van misbruik verzachten

N

Herstelproces en evenwicht zoeken

Misbruik beschadigd

“Intimiteit met een misplaatste intentie.”

Seksueel misbruik zijn onder andere seksuele handelingen die plaatsvinden onder dwang. De gevolgen van seksueel misbruik zijn groot en voor iedereen anders. Het kan gebeuren dat er nog steeds klachten zijn die voortkomen uit seksueel misbruik. Ook als dit al heel lang geleden is. Mensen kunnen onbegrepen stress gerelateerde klachten ervaren. Diverse ongrijpbare angsten kunnen een rol spelen. Nucleus Coaching. kan helpen om deze angsten en stressklachten duurzaam te verminderen. Onbewuste triggers die te maken hebben met dit trauma kunnen iemand nog steeds ontregelen. Op een zachte en helende manier kunnen mensen daardoor meer ontspannen door het leven gaan.

Na een nare seksuele ervaring kan je allerlei stressreacties krijgen. Iemand is letterlijk op of in jouw lichaam geweest. Het kan zijn dat je heel bang was en er liever niet over praat. Maar door de herinnering te vermijden en verdringen, worden de stressreacties alleen maar erger. Als je klachten na een maand niet verminderen, heb je een grotere kans dat je PTSS ontwikkelt. Dat betekent dat het je niet lukt om de nare ervaring te verwerken. Om de kans op een PTSS te verkleinen is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt. Maar ook na langere tijd is hulp belangrijk. Zodat jij weer verder kan gaan met jouw leven.

Hoe we met Nucleus de gevolgen van misbruik verzachten

Het is voor mensen soms lastig om te herkennen dat er uitwisseling is tussen onze geest en lichaam. In het verleden was er vooral aandacht voor ofwel de geest (psyche) dan wel het lichaam en werden beiden apart behandeld. Het strikte onderscheid tussen lichaam en geest is nog steeds wijdverbreid, maar inmiddels komt er langzaam meer bereidheid om naar het samenspel van lichaam en geest te kijken. Zo kan stress allerlei effecten hebben op het gedrag, de gedachten en gevoelens. Met Nucleus Coaching zoeken we de bronnen van vaak onbewuste stress. Hierdoor worden trauma en stress gerelateerde klachten minder of verdwijnen helemaal.

Koude klachten verminderen met Nucleus Coaching in de praktijk

Praktijkvoorbeeld: Bea, deelneemster aan de Opleiding Nucleus Coach Introspectie, had last van ontzettende koude benen, armen en handen. Voordat ze naar bed ging kwamen er kruiken aan te pas om warm te worden. Overdag had ze vele lagen kleding aan om zich warm te houden. Maar nog steeds had ze het ijskoud. Tijdens de opleiding ontdekte ze dat haar lichamelijke klachten van extreme kou met seksueel misbruik te maken had. Aan het eind van een van de Nucleus Coach sessies merkte ze dat haar benen, voeten, armen en handen weer warm werden. Ze riep: ‘Wat een verschil zeg, die kou is eindelijk uit mijn lichaam. En nu begrijp ik waar die koude in mijn lichaam mee te maken had. Mijn familie heeft mij nooit geloofd, maar mijn lichaam vertelt het verhaal.’ Na een paar weken vertelde ze dat de kou nog steeds niet terug was gekomen. Onbewust had haar lichaam het signaal gegeven om dit trauma op te ruimen omdat de kou bijna niet meer te verdragen was.

Seksueel geweld cijfers

Het CBS heeft onderzoek gedaan naar het aantal slachtoffers van seksueel geweld. Onder seksueel geweld vallen allerlei vormen zoals seksuele intimidatie en geweld. Deze kunnen zowel fysiek, niet-fysiek of online hebben plaatsgevonden. Jaarlijks zijn er ongeveer 100.000 slachtoffers, waarvan 90% vrouw is en 10% man. Deze slachtoffers hebben seksueel misbruik, verkrachting, aanranding en ongewenste aanrakingen meegemaakt.

Aanpassing zedenwet

Amnesty International gaf aan dat er van de ruim duizend zedenzaken die bij de politie terecht kwamen maar 10% van daders werden veroordeeld. Door aanpassing van de wet wordt het makkelijk om daders te vervolgen. In de oude wetgeving moesten de politie, het OM en rechters aantonen dat er sprake was van dwang. In de nieuwe zedenwet kunnen aanwijzingen van een ontbrekende wil of onvoldoende vragen of de ander echt seks wil reden zijn tot vervolging.

Trauma effect op levensgebieden

Seksueel misbruik heeft veel effect op het leven van een slachtoffer. Er kunnen allerlei andere problemen ontstaan zoals: 

    • Relatieproblemen
    • Psychische klachten
    • (On)begrepen lichamelijke klachten
    • Problemen op het werk
    • Financiële problemen

Trauma en herstel

Vaak lopen mensen een groot deel van hun leven door met allerlei symptomen van trauma. Het juiste gereedschap om trauma te begeleiden is heel belangrijk voor een duurzaam herstel. Uit onze ervaring blijkt herstel van seksueel misbruik trauma heel goed mogelijk met Nucleus Coaching. Het is mogelijk om de stress gerelateerde klachten die met dit type trauma te maken hebben te herleiden en te verminderen. Dat geeft hoop en verbeterd de kwaliteit van leven.

Aanmelden nieuwsbrief

Laten we contact houden!

De Nucleus Methode is een methode in ontwikkeling. Er komen geregeld nieuwe inzichten bij waar jij als (aanstaand) coach je voordeel mee kunt doen. Wij delen deze inzichten graag. Ook houden we jou graag op de hoogte over de Nucleus Opleidingen die binnenkort weer starten en delen de ervaringen van medestudenten zowel tijdens als na de opleiding.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen


Hoe we met Nucleus zoeken naar de bron van trauma gerelateerde klachten?

Door bepaalde gebeurtenissen kan een trauma ineens terugkomen in het bewustzijn. En lukt het vaak niet meer om dit trauma te onderdrukken. Mensen ervaren herbelevingen. Of ze krijgen soms nachtmerries. Gelukkig kunnen we met Nucleus Coaching de lading van het trauma afhalen. Hierdoor is leven in het hier en nu weer mogelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trauma loslaten en weer kunnen slapen en zorgen voor mijn baby

Praktijk voorbeeld: ‘Zes weken geleden ben ik bevallen van een gezonde zoon. Dat ik hier mentaal gezien hulp bij nodig had, zag ik op voorhand niet aankomen. Ongeveer 15 jaar geleden heb ik een traumatische ervaring meegemaakt, die ik tot 6 weken geleden nog nooit uitgebreid gedeeld had. Ik vond het niet nodig, en ervoer er geen hinder van in mijn dagelijks leven. Dat dacht ik tenminste. Het is was zo lang geleden, en niet iets wat ik dacht te kunnen “behandelen”. Mijn verloskundige had al aangegeven hier wellicht met mijn bevalling in aantocht wel wat mee te doen. Via haar kwam ik terecht bij Helma van Nucleus Coaching. Helma had, na mijn mailtje, al snel plek voor een intake. Na het weken uit te hebben gesteld vond de intake ergens rond mijn 34ste zwangerschapsweek plaats. Het voelde meteen goed. Echter, kwam het voor mijn gevoel te dichtbij en heb ik Helma gemaild dat ik (voor nu) geen vervolgafspraak wilde. Ik vond het te kortdag en ging ervan uit dat het wel goed zou komen. Helma had begrip, en gaf in een uitgebreide mail aan dat, mocht ik toch een sessie willen plannen, dat altijd nog kon. Weken gingen voorbij en mijn zoon werd geboren. De bevalling was mentaal zwaar geweest, en het trauma kwam meermaals terug. Ik stond continue aan en kon al vier nachten niet goed slapen en huilde heel veel. Gelukkig zag mijn verloskundige dit, die per direct hintte op een sessie bij Helma. Diezelfde avond (!) maakte Helma plek voor mij, daar zij zag dat het dringend was. Dit vind ik ontzettend bijzonder en waardeer ik ten zeerste. Ik ging wat sceptisch, maar open, de sessie in. Normaliter ben ik iemand die alles zelf wel wil oplossen en initieel niet denkt dat zo’n sessie werkt. Echter, wist Helma bij mij (en mijn partner) de juiste dingen te zeggen/vragen en zo het trauma met mij te behandelen. De nacht erna herbeleefde ik mijn trauma weer, maar dan met een andere beleving. Ik werd niet wakker in het zweet, en had niet het idee dat ik een nachtmerrie had. Ik was, en ben nog steeds, oprecht verbaasd van de werking van deze sessie. Ik ben Helma ontzettend dankbaar voor wat ze voor mij heeft gedaan, hoe ze niet oordeelde en adequaat gehandeld heeft. Vandaag de dag kan ik praten over mijn trauma en zit hier een andere associatie aan gekoppeld. Ik moet zeggen dat ik tot op de dag van vandaag nog ontzettend blij ben dat ik toch de sessie heb gedaan.’ – Cindy Roos

Nucleus Coaching ook iets voor jou?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je meer weten over de diverse opleidingen over Nucleus Coaching? Kijk dan eens bij Nucleus Coaching 1 of Nucleus Coaching 2 of laat hier jouw gegevens achter en we informeren je graag. Een vraag stellen kan natuurlijk ook:


Maak nu een afspraak

Wij begrijpen dat het best een ingrijpende beslissing kan zijn om je aan te melden voor één van onze Nucleus Opleidingen. Daarom nodigen we je van harte uit om geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken met onze studiebegeleider.


Kennismakingsgesprek inplannen

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

Klachten waarmee Nucleus Coaching werkt

Verstoorde balans

Een verstoorde werk privé balans heeft bijna altijd een grote negatieve invloed op het functioneren. Met Nucleus Coaching brengen we dit weer in Balans.

Lichamelijke symptomen

Soms ervaren mensen klachten die na medisch onderzoek niet te verklaren vallen. Dit wordt ook wel (S)OLK genoemd. Hoe kom je hier vanaf?

Stress gerelateerde klachten

Het is niet altijd meteen duidelijk dat bepaalde klachten het gevolg zijn van stress. Onderzoek naar de bron van klachten geeft daarna mogelijkheid tot verandering

Slaapproblemen

Ondanks alle tips voor een goede nachtrust zijn ze niet altijd even succesvol. Nucleus Coaching spoort de oorzaak van slaapproblemen op zodat ze verminderen of verdwijnen.

Burn-Out

Het is lastig om eigen patronen die ten grond liggen aan een burn-out zelf te doorbreken. Nucleus Coach spoort de blinde vlekken op waardoor je aan herstel kunt beginnen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kent vele oorzaken. Nucleus Coaching helpt de niet-medische bronnen van deze vermoeidheid opsporen zodat er energie toename ontstaat.

Onzekerheid

Onzekerheid kent diverse oorzaken en roept vaak veel vragen op. Doe ik het wel goed? Vindt ze mij aardig? Nucleus Coaching lost het probleem in de kern op.

Depressie

Er is sprake van een depressie als iemand minstens 2 weken een sombere stemming ervaart. Het aanpakken van de oorzaak met Nucleus Coaching verlicht snel.

Angsten

Angsten kunnen het leven op een onaangename manier geheel op zijn kop zetten. Door met Nucleus Coaching naar de kern te gaan speelt angst niet langer een rol in het leven.

Relatieproblemen

Een relatie verloopt niet altijd soepel en dit kan zijn weerslag hebben op het werk of andere contacten. De bron van relatieproblemen ophelderen geeft veel lucht in een relatie.

Onvruchtbaarheid

Niet altijd is onvruchtbaarheid het gevolg van lichamelijke afwijkingen. Nucleus Coaching onderzoekt de andere oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.

PTSS

Sommige ervaringen zijn zo overweldigend en traumatisch dat de gevolgen ervan langdurig doorwerken. Nucleus Coaching helpt om een PTSS te verminderen.

Gewichtsproblemen

Emotioneel overeten bij problemen heeft vaak overgewicht tot gevolg. Nucleus Coaching helpt de achterliggende patronen duurzaam te doorbreken.

 

Trauma’s waarmee Nucleus Coaching werkt

Geweld

Het welbevinden van iemand met nare ervaringen kan langdurig klachten geven. Klachten die met Nucleus Coaching snel duurzaam worden verminderd.

Misbruik

De gevolgen van misbruik werken langdurig door. Misbruik is één van de meest schadelijke ervaringen. Met Nucleus Coaching herstel je op een diep niveau.

Verlies

Het verlies van dierbaren, werk of andere zaken geeft langdurig een gevoel van gemis, verdriet of wanhoop. Nucleus Coaching geeft het leven weer zin en richting.

Echtscheiding

Scheiden is een proces. De levenswijze aanpassen kost energie. Nucleus Coaching is heel geschikt om gemakkelijker je partner en ervaringen los te laten.

De verwondering van een deelneemster

“Ik ben dankbaar voor het ervaren van de sessie tijdens de opleiding. Ik merk dat er een nieuw verhaal is naast mijn oude verhaal. Heel speciaal. Maar ik ben nu pas bewust dat mijn nare ervaring als Doula toch op de achtergrond sinds 2006 al jaren op de achtergrond meespeelt. Dat ik op mijn hoede ben. En me express stevig neerzet als ik het ziekenhuis in loop. Nu merk ik dat ik veel meer vanuit de moederrol naar binnenloop. Dat ik vanuit een liefdevolle intentie mezelf ben. Dat is veel meer hoe ik wil zijn en ook in mijn werk met ouders.

Deelneemster najaar 2021

Wat heb ik veel geleerd door de ontspannen en natuurlijke manier van les geven van deze vakvrouw. Door haar enthousiasme werd ik vanzelf ook heel enthousiast. Dat ik vrouwen met EHBB zo goed kan helpen vind ik prachtig.”

Deelneemster EHBB voorjaar 2021

“Ik had niet gedacht dat ik dit zo vanzelfsprekend als verloskundige zou toepassen in onze praktijk. De manier van coachen past zo goed bij mij. En ik heb genoten van de vernieuwende lessen. En ik doe graag mee met de Nucleus Coach 1 opleiding in 2022, zodat ik ook meer handvatten krijg om vrouwen met andersoortige trauma’s te begeleiden.”

Deelneemster voorjaar 2021

Pin It on Pinterest

Share This