Selecteer een pagina

Verstoorde balans privé en werk

N

Wanneer niets doen het erger maakt

N

Wanneer is sprake van onbalans in werk en privé?

N

3 Oorzaken van een verstoorde werk en privé balans

N

Hoe help je jouw cliënten deze balans weer terug vinden met Nucleus Coaching?

Onbalans werk en privé, als niets veranderen het erger maakt

“Spanning is wie je denkt te moeten zijn. Ontspanning is wie je bent. Dat geldt ook voor onbalans in privé en werk. Onbalans leidt tot spanning, balans leidt tot ontspanning”

We hebben in het leven vele uitdagingen. En het combineren van werk en privé is er één van. Vaak slagen we erin om een combinatie te maken die houdbaar blijkt. Maar wat als de houdbaarheidsdatum overschreden wordt? Als mensen merken dat het begint te wringen. Het gevoel te weinig tijd te hebben kan een opgejaagd geven. Het gevoel tekort te schieten om alle ballen in de lucht te houden. De klachten en spanningen stapelen zich op.

Voor de oplossing van de klachten en spanningen is het van groot belang om de oorzaak helder te hebben. Om naar de kern van het probleem te gaan. De klachten zijn slechts een uitingsvorm daarvan. Dit is de essentie van Nucleus Coaching. Nucleus betekent namelijk ‘kern’.

Wanneer is sprake van verstoring tussen werk en privé?

Mensen hebben het idee dat ze op beide fronten niet kunnen bieden wat ze zouden willen. Ze kunnen niet genoeg aandacht aan hun werk geven, omdat er kinderen rondlopen. Of de partner vindt dat het huishouden wat beter verdeeld mag worden. De relatie komt onder druk te staan. Anderzijds kan de druk om meer bij te dragen aan de zorg voor kinderen of huishouden nog meer het gevoel geven dat er niet genoeg werk uit handen komt. Het gevoel dat je je werk niet afkrijgt geeft spanning.

Het is voor mensen soms lastig om te herkennen dat er uitwisseling is tussen onze geest en lichaam. In het verleden was er vooral aandacht voor ofwel de geest (psyche) dan wel het lichaam en werden beiden apart behandeld. Het strikte onderscheid tussen lichaam en geest is nog steeds wijdverbreid, maar inmiddels komt er langzaam meer bereidheid om naar het samenspel van lichaam en geest te kijken. Zo kan stress allerlei effecten hebben op het gedrag, de gedachten en gevoelens. Met Nucleus Coaching zoeken we de bronnen van vaak onbewuste stress. Hierdoor worden de stress gerelateerde klachten minder of verdwijnen helemaal.

Hoe jij jouw cliënten helpt de balans werk en privé terug te vinden met de Nucleus Methode

De Nucleus Methode komt snel tot de kern en zet mensen in hun kracht.  De bron van de onbalans vindt men vaak niet alleen in de omstandigheden. Het is belangrijk om de echte bron van de onbalans te vinden. Hiervoor is Nucleus Coaching heel geschikt. Het is een zachte methode die hinderende patronen opspoort en vermindert.

Praktijkvoorbeeld: Peter, deelnemer aan de Opleiding Nucleus Coach IntrospectiePeter werkt thuis en heeft vaak ook een gedeelte van de zorg over zijn dochtertje (3 jaar). Zijn vrouw werkt buitenshuis. Wanneer zij thuis komt, treft zij het huis in dezelfde staat aan waarin het was toen ze s’ ochtends vertrok. Peter heeft niets opgeruimd. Hij had vooral de focus op zijn werk, maar werd ook vaak door zijn dochtertje afgeleid. Werk en privé balans in Corona tijd was een uitdaging. Zijn dochtertje kon niet naar school en hij moest thuiswerken. Hij had het gevoel in een spagaat te zitten. Hij wilde het werk voor zijn werkgever graag goed doen, maar ook tijd besteden aan zijn dochtertje. Huishoudelijke taken, daar was helemaal geen ruimte voor in zijn hoofd gedurende een werkdag.

Wat we met Nucleus Coaching ontdekten is dat hij van zijn ouders had hij meegekregen dat je niet praatte over dingen die niet goed liepen. Maar daardoor veranderde er ook niets. Zijn relatie kwam steeds meer onder druk te staan. Door dit patroon te veranderen met Nucleus Coaching werd het makkelijker voor hem om te overleggen met zijn partner. Deze uitwisseling over wederzijdse verwachtingen gaf meer harmonie in hem en zijn gezin.’

Kat Coaching 640 x 480 - Nucleus Opleidingen - Helma Koorevaar

Hoe haalbaar is de eigen regie?

De verandering in de arbeidsmarkt zorgen ervoor dat we steeds meer de eigen regie moeten nemen. De overheid trekt zich steeds verder terug uit het arbeidsdomein. Mensen moeten daardoor vaker werk combineren met allerlei andere rollen als: mantelzorger, vrijwilliger, ouder, partner, cursist, (Van den Broek et al., 2016). De vraag is of deze combinatie van werk- en privérollen in een steeds dynamischere maatschappij haalbaar is of blijft. 

Ongelijkheid tussen moeders en vaders

Ook is de bestaande ongelijkheid tussen moeders en vaders zichtbaarder geworden tijdens de Covid-19-pandemie. Door het sluiten van de scholen moesten de ouders kun kinderen thuis lesgeven. De werkende ouders (vooral moeders) misten eigen vrije tijd door de toename in druk in het combineren van werk- en privé. (Yerkes et al., 2020)

Er zijn verschillende oorzaken van een verstoorde werk-privé balans

We noemen hier 3 oorzaken:

  1. Verschil in verwachtingen: In de casus van Peter lees je over een verschil in verwachtingen tussen echtgenoten. Wanneer één van beiden het huis perfectionistisch netjes wil houden naast de werktaken kan dat tot gevoelens van overbelasting leiden.
  2. Het effect van groepsdruk: We leven in een wereld waarin bijna iedereen het druk heeft. Mensen willen graag bij een groep horen en daarom volgen ze het gedrag van een groep. Ook als ze weten dat dit voor hun onverstandig of ongezond gedrag is. Wanneer mensen ervaren dat op een afdeling of in een organisatie mensen altijd bereikbaar zijn, dan zullen zij ook zorgen dat ze bereikbaar zijn.
  3. Altijd ja zeggen tegen leidinggevende: Mensen willen graag ja zeggen tegen hun collega’s of leidinggevende. Ja zeggen tegen hun collega’s omdat ze graag helpen of in hun jeugd geleerd hebben dat dit belangrijk is. Ja zeggen tegen hun leidinggevende omdat ze bang zijn dat nee zeggen negatieve gevolgen voor hun carrière heeft. Als gevolg van ja zeggen, krijgen ze steeds meer werk wat ze niet meer terug durven geven. Daardoor verslechtert de werk-privé balans.

Aanmelden nieuwsbrief

Laten we contact houden!

De Nucleus Methode is een methode in ontwikkeling. Er komen geregeld nieuwe inzichten bij waar jij als (aanstaand) coach je voordeel mee kunt doen. Wij delen deze inzichten graag. Ook houden we jou graag op de hoogte over de Nucleus Opleidingen die binnenkort weer starten en delen de ervaringen van medestudenten zowel tijdens als na de opleiding.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen


Nucleus Coaching ook iets voor jou?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je meer weten over de diverse opleidingen over Nucleus Coaching? Kijk dan eens bij Nucleus Coaching 1 of Nucleus Coaching 2 of laat hier jouw gegevens achter en we informeren je graag. Een vraag stellen kan natuurlijk ook:


Maak nu een afspraak

Wij begrijpen dat het best een ingrijpende beslissing kan zijn om je aan te melden voor één van onze Nucleus Opleidingen. Daarom nodigen we je van harte uit om geheel vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken met onze studiebegeleider.

Kennismakingsgesprek inplannen

Testimonials

“Ik twijfelde voor de Nucleus Coach Introspectie Opleiding of ik mijn nieuwe functie wel aan kon. Door die onzekerheid over mezelf ging er veel tijd zitten in het uitzoeken van informatie. Tijdens deze opleiding merkte ik dat domme vragen stellen niet bestaan. Onder andere hierdoor ging ik een drempel over op mijn werk. Ik ging  meer vragen te stellen aan mijn collega’s. Hierdoor kon ik efficiënter werken. Ik hield meer tijd over om andere taken te doen. Dit gaf mij een groot gevoel van opluchting.

Sarah

“Voordat ik met de Nucleus Coach Introspectie Opleiding begon, voelde mijn weekend te kort om op te laden. Op zondag middag was ik in mijn hoofd al bezig met de maandagochtend en de werkweek die voor de boeg lag. Ik sliep ook slecht. Om zo goed mogelijk te presteren ging ik om 22 uur naar bed, maar ik sliep om 24 uur nog niet. Na deze opleiding groeide mijn weekend van 1,5 naar 2 dagen. Ik kon op zondag helemaal genieten van deze dag. Was ook echt aanwezig tijdens activiteiten met mijn gezin. Ik heb er dus een halve vrije dag per week bij gekregen. Ik geniet meer van mijn weekend en begin opgeladen aan mijn werkweek.

Gijs

 

“Ik kwam maar niet door mijn werkmail heen. Ik voelde veel onrust daarover en een druk in mijn hoofd.  Tijdens de Nucleus Coach Introspectie Opleiding ontdekte ik dat ik van mijn ouders geleerd had om hard te werken, maar niet speciaal effectief. Er waren dringend andere manieren van doen nodig om mezelf niet over de kop te jagen. Ik heb een aantal veranderingen doorgevoerd. Nu voel ik me rustig wanneer ik in de ochtend mijn mailbox open maak. Ik hou daardoor meer energie over voor de dingen die ik in de avond wil doen.”

Isabelle

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

Klachten waarmee Nucleus Coaching werkt

Verstoorde balans

Een verstoorde werk privé balans heeft bijna altijd een grote negatieve invloed op het functioneren. Met Nucleus Coaching brengen we dit weer in balans.

Lichamelijke symptomen

Soms ervaren mensen klachten die na medisch onderzoek niet te verklaren zijn. Dit wordt ook wel (S)OLK of ALK genoemd. Hoe kom je hier vanaf?

Stress gerelateerde klachten

Het is niet altijd meteen duidelijk dat bepaalde klachten het gevolg zijn van stress. Onderzoek naar de bron van klachten geeft mogelijkheid tot verandering.

Slaapproblemen

Ondanks alle tips voor een goede nachtrust zijn ze niet altijd even succesvol. Nucleus Coaching spoort de oorzaak van slaapproblemen op zodat ze verminderen of verdwijnen.

Burn-Out

Het is lastig om eigen patronen die ten grond liggen aan een burn-out zelf te doorbreken. Nucleus Coaching spoort de blinde vlekken op waardoor jouw herstel begint.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kent vele oorzaken. Nucleus Coaching helpt de niet-medische bronnen van deze vermoeidheid opsporen zodat je energie toeneemt.

Onzekerheid

Onzekerheid kent diverse oorzaken en roept vaak veel vragen op. Doe ik het wel goed? Vinden ze mij aardig? Nucleus Coaching lost het probleem in de kern op.

Depressie

Er is sprake van een depressie als iemand minstens 2 weken een sombere stemming ervaart. Het aanpakken van de oorzaak met Nucleus Coaching verlicht snel.

Angsten

Angsten kunnen het leven op een onaangename manier geheel op zijn kop zetten. Door met Nucleus Coaching naar de kern te gaan speelt angst niet langer een rol.

Relatieproblemen

Een relatie verloopt niet altijd soepel en dit kan zijn weerslag hebben op het werk of andere contacten. De bron van relatieproblemen ophelderen geeft veel lucht in een relatie.

Onvruchtbaarheid

Niet altijd is onvruchtbaarheid het gevolg van lichamelijke afwijkingen. Nucleus Coaching onderzoekt de andere oorzaken die hieraan ten grondslag liggen.

PTSS

Sommige ervaringen zijn zo overweldigend en traumatisch dat de gevolgen ervan langdurig doorwerken. Nucleus Coaching helpt om een PTSS te verminderen.

Gewichtsproblemen

Emotie eten danwel emo-eten heeft vaak overgewicht tot gevolg. Nucleus Coaching helpt de achterliggende patronen duurzaam te doorbreken.

Trauma's waarmee Nucleus Coaching werkt

Geweld

Het welbevinden van iemand met nare ervaringen kan langdurig klachten geven. Klachten die met Nucleus Coaching snel duurzaam worden verminderd.

Misbruik

De gevolgen van misbruik werken langdurig door. Misbruik is één van de meest schadelijke ervaringen. Met Nucleus Coaching herstel je op een diep niveau.

Verlies

Het verlies van dierbaren, werk of andere zaken geeft langdurig een gevoel van gemis, verdriet of wanhoop. Nucleus Coaching geeft het leven weer zin en richting.

Echtscheiding

Scheiden is een proces. De levenswijze aanpassen kost energie. Nucleus Coaching is heel geschikt om gemakkelijker je partner en ervaringen los te laten.

Pin It on Pinterest

Share This