Selecteer een pagina

Afleiding van negatieve gedachten en gevoelens

In sommige perioden van ons leven is het een uitdaging om lichtpunten te zien en te vinden. Hoe doen we dat wanneer er veel tegen lijkt te zitten? Hoe brengen we zin in ons werk en onze dag? De negatieve gedachten lijken ons leven te beheersen:

  • ‘Ze denken dat ik het kan, maar ik kan het vast niet waarmaken.’
  • ‘Ik kan het niet onthouden, ik ben dommer dan de anderen.’
  • ‘Ik heb idee dat ik saai ben, daarom zeg ik maar niets in de groep.’

Hoe gaan we daarmee om? Het antwoord daarop zal voor iedereen anders zijn. We zijn geneigd om een manier van afleiding te zoeken van ons chagrijn, boosheid of treurigheid. Afleiding van depressieve gevoelens kan helpen. Bijvoorbeeld, een vriend of vriendin bellen om tegen aan te praten, een wandeling maken om het hoofd leeg te maken of door te sporten. Het kan ook zijn dat je meer nodig hebt dan die tijdelijke afleiding. Dan is het het echt nodig te onderzoeken waarom je telkens niet lekker in je vel zit.

Sombere gevoelens na verandering baan

Anne zat niet lekker in haar vel. Ze merkte dat ze na haar werk overdreven vaak afsprak met vriendinnen. Als een soort afleiding om zich niet somber en alleen te voelen. Ze had het gevoel dat ze dingen niet goed deed. Eerder was ze van baan veranderd omdat ze dacht dat de nare sfeer daar met haar collega’s te maken had. Maar in haar nieuwe baan kwamen toch dezelfde dingen weer terug. Anne merkte dat ze dingen uitstelde en dat ze stiller werd omdat men haar feedback niet op prijs leek te stellen. Ze had al een paar jaar begeleiding van een psycholoog achter de rug, maar toch was ze nu somberder dan ooit. Haar bed uitkomen was bijna een opgave. Ze was ook wat cynischer. Van een collega had ze wel gehoord dat Nucleus Coaching haar zou kunnen helpen, maar eerst zien en dan geloven vond ze.

Gevoelig voor kritiek

Tijdens de Nucleus Coach Introspectie Opleiding ontdekte ze de bron van haar teruggetrokken sombere gedrag. Ze was als kind vaak buitengesloten geweest en in vriendschappen werd ze telkens teleurgesteld omdat haar vrienden naar een andere klas gingen dan zij. Deze ervaringen hadden het vertrouwen in het opbouwen van relaties minder gemaakt. Waardoor ze voorzichtig was geworden en ook extreem gevoelig voor kritiek. Ze realiseerde zich dat ze zelf eigenlijk helemaal niet zo tactisch was als gedacht en perse gelijk wilde hebben tijdens discussies met collega’s. Daardoor gingen collega’s haar inmiddels uit de weg. Door haar focus ‘het goed willen doen’ zag ze niet dat haar eigen gedrag juist mensen afstootte.

Stralen van binnenuit

Na de Nucleus Coaching Introspectie opleiding was Anne milder naar haar collega’s. Ze kon anderen beter accepteren zoals ze zijn en voelde zich meer deel van het team doordat ze zachter geworden was in haar uitstraling en haar manier van feedback geven opbouwender was geworden. Haar perfectionisme was minder, waardoor ze niet op elke slak zout legde bij zichzelf en haar collega’s. Ze voelde meer openheid en om haar momenten van somberheid te verminderen zocht ze niet langer geforceerd naar externe lichtpuntjes. Die had Anne niet meer nodig. Ze straalt nu meer van binnenuit.

Helma Koorevaar

Nucleus Coach & Trainer, Nucleus Opleidingen

Negatieve gedachten bij hooggevoeligheid

Als HSP-er kunnen kritiek, ervaringen of ‘het nieuws’ hard binnen komen. Vaak voelen mensen die hoog sensitief zijn dingen die tussen de regels spelen. Kritiek of onenigheid kunnen soms zo hard binnenkomen dat ze het moeilijk kunnen verdragen. Als gevolg hiervan kunnen ze zich aanpassen omdat ze voelen wat de verwachtingen van de ander zijn. Ze kiezen of spreken niet altijd uit wat voor hen belangrijk is. Negatieve gedachten over zichzelf kunnen dan een eigen leven gaan leiden en bijvoorbeeld voor verwarring en twijfel zorgen over zichzelf.

Duurzaam lichtpuntje toevoegen

Tijdens de Nucleus Coach Introspectie Opleiding is het de kunst om te vinden waardoor sombere en negatieve gedachten ontstaan zijn. Dat kunnen ervaringen zijn waar iemand lang niet aan gedacht heeft of zelfs nooit herinnerd heeft. Wanneer iemand zich bewust wordt van die ervaring, schijnt dat licht op de zaak. Inzicht hierover is niet voldoende, het duurzaam toevoegen van een lichtpuntje is belangrijk. Door het toevoegen van een nieuwe positieve gevoelservaring wordt een nieuwe neurale route gemaakt. Dit baant het pad om makkelijker voor positieve gedachten te kiezen. En de ervaring leert dat door de veranderde gevoelservaring vaker vanzelf positieve gedachten ontstaan zonder daar bewust moeite voor te doen. Mensen ervaren toename in persoonlijk leiderschap over hun gedachten.

 

Lichtpuntjes soms zijn ze nodig, groot of klein

Je hoeft niet altijd te blijven zoeken, als je ze kunt zijn

 

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

Pin It on Pinterest

Share This